VIŠE OD 100 HILJADA ZARAŽENIH U AMERICI: Trump prisilio General Motors da proizvodi respiratore!

U Americi je prema najnovijim informacijama zabilježeno 100.013 slučajeva zaraze koronavirusom, od toga je u New Yorku nešto više od 25 tisuća zaraženih, javlja CNN.

  • Svijet

  • 28. Mar. 2020  28. Mar. 2020

  • 0

U posljednja 24 sata potvrđena su 14.602 slučaja, a umrlo je 359 osoba, što je najviše umrlih u jednom danu. Ukupno je od koronavirusa u Americi umrlo 1545 osoba. 

Istovremeno, Donald Trump potpisao je paket ekonomske pomoći u borbi protiv koronavirusa i pozvao se na zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskog rata kako bi prisilio General Motors na proizvodnju respiratora tokom pandemije.

Zastupnički dom usvojio je u petak povijesni paket pomoći koji bi trebao omogućiti američkoj ekonomiji da izbjegne recesiju pod utjecajem pandemije novog koronavirusa.

Američki predsjednik Donald Trump podržava taj paket, najveći ikada usvojen u Sjedinjenim Državama kojim će se mobilizirati dva biliona dolara. Nakon Trumpovog potpisa, samo nekoliko sati nakon usvajanja u Kongresu paket pomoći je stupio na snagu.

Osim toga, Trump je izvršio pritisak na General Motors kako bi proizvodio respiratore tokom pandemije. Pritom se pozvao na zakon o vojnoj proizvodnji još iz Korejskog rata.

"GM gubi vrijeme", napisao je Trump u kratkom priopćenju kojim najavljuje tu vanrednu mjeru.

"Ta odluka će omogućiti brzu proizvodnju respiratora koji će spasiti američke živote", dodao je.

Zakon Defense Production Act omogućuje da se u vanrednim okolnostima mobilizira privatni industrijski sektor za potrebe sigurnosti zemlje.

"Danas sam potpisao dekret kojim naređujem ministru zdravstva da se posluži zakonom Defense Production Act i zahtijeva od General Motorsa da pristanu, izvedu i daju prednost saveznim ugovorima za respiratore", napisao je američki predsjednik.

Ranije tokom dana napisao je na Twitteru da "General Motors MORA odmah otvoriti svoju glupo napuštenu tvornicu u Lordstownu u Ohiu ili neku drugu i POČETI PROIZVODITI RESPIRATORE ODMAH!!!!

Guverner države New York, Andrew Cuomo, nekoliko dana poziva saveznu vladu da mu isporuči respiratore kako bi bili spremni za vrhunac epidemije koji predviđa za tri tjedna.

Nestrpljivi tweet Donalda Trumpa nije u skladu s njegovim izjavama u četvrtak navečer na Fox Newsu gdje je minimalizirao potrebu za respiratorima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...