DRŽITE DISTANCU: Zbog ovih stvari ne morate ići u autoservis, popravite ih sami

Kako se društveno distanciranje preporučuje sedmicama unatrag, zbog ovih stvari ne morate se izlagati opasnosti odlaskom kod majstora

  • Auto

  • 28. Mar. 2020  28. Mar. 2020

  • 0

I inače je jako važno da znate sami popraviti i održavati određene stvari kada je u pitanju vaš automobil, a to je posebno važno u vrijeme izolacije, kad majstori nisu dostupni svaki trenutak i kad je najpametnije da održavate dru distancu da biste spriječili širenje virusa. Zato je najsigurnije da sami znate kako popraviti i održavati neke dijelove svog automobila, piše Geico

1. Mijenjanje gume

Ovo je jedna od prvih stvari koju mnogi vozači nauče i jedna od najvažnijih. Prvo što trebate napraviti jest parkirati se na sigurno mjesto, podignuti ručnu kočnicu i olabaviti matice na kotačima prije nego što dizalicom podignete svoje vozilo. Pogledajte u upute koje ste dobili uz automobil gdje je najbolje postaviti dizalicu. Rezervne gume se gotovo uvijek nalaze u stražnjem dijelu automobila. Ako vam se ispraznila prednja guma, zamijenite je i stražnju gumu stavite na njeno mjesto, a rezervnu stavite na mjesto stražnje gume. Matice pritežite postepeno, te naizmjenično dijagonalno.

2. Pokrenite auto prespajanjem akumulatora

Kada isključite motore oba automobila, uzmite kablove i povežite njihove akumulatore. Povežite pozitivne (crvene) stezaljke s pozitivnim terminalima, a tijekom cijelog procesa pazite da kontaktni vodovi ne dođu u dodir. Negativnu (crnu) stezaljku povežite s negativnim terminalom upaljenog automobila, a drugi kraj s neobojanom metalnom površinom za uzemljenje. Startajte motor automobila koji će dati energiju u vaš akumulator i čekajte pet minuta da se napuni.

3. Provjerite tlak u gumama

Nedovoljna količina zraka može utjecati na upravljanje automobilom i na samu potrošnju goriva. Prvo provjerite koji je preporučeni tlak (u uputama ili na naljepnici na B nosaču vrata). Realno, sve od 1.8 do 2.4 bara se tolerira, a na novijim autiima će vas ionako upozoriti signalna lampica na ploči s instrumentima.

4. Zamijenite metlice brisača vjetrobranskog stakla

Vrlo je lako da ne primijetite da su vam metlice brisača dotrajale sve dok se ne suočite s jakom kišom i ne primijetite da ne čiste staklo dobro. Njih je dobro mijenjati jednom godišnje, osobito nakon svega što su pretrpjele zimi. U međuvremenu osluškujte da li škripe ili cvile, što će vam biti siguran znak da je vrijeme da ih zamijenite.

5. Provjerite razinu tekućine

Tekućine kao što su motorno ulje, ulje za kočnice, tekućina za brisače i rashladna tekućina (antifriz) jesu životna snaga automobila. Da biste provjerili većinu njih, morate biti donekle upoznati sa svojim motorom, pa se posavjetujte s uputama koje ste dobili uz automobil. U njima ćete naći informacije kako pravilno pratiti razinu tekućina i koliko često to trebate raditi. Prije nego što provjerite, uvijek pustite da vam se motor ohladi.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...