"VANREDNO STANJE" U RS NA ČEKANJU: Evo zašto je Klub Bošnjaka glasao protiv

Odluka Narodne skupštine o proglašenju vanrednog stanja u Republici Srpskoj stupiće na snagu narednog dana od dana objave u Sužbenom glasniku RS a to bi moglo da potraje.

  • Politika

  • 28. Mar. 2020  28. Mar. 2020

  • 4

Sve odluke Narodne skupštine RS idu na odlučivanje u Vijeće naroda RS, a tamo Klub Bošnjaka najvljuje da će biti protiv.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Nada Tešanović kaže da su svi klubovi, osim bošnjačkog, odmah nakon sjednice Narodne skupštine, obavili telefonske konsutacije i glasanje.

-Svi su glasali za Odluku o proglašenju vanrednog stanja. Čekamo još na Klub Bošnjaka koji ima obavezu da se izjasni u roku od sedam dana. U toku su pregovori – kaže Tešanovićeva.

Budu li Bošnjaci koristili pravo na tih sedam dana, pa još ako se izjasne da im je povrijeđen vitalni nacionalni interes, to bi značilo i dodatne koslutacije, pa možda i odlučivanje na Ustavnom sudu RS.

Bošnjački poslanici u NSRS danas su na sjednici, koja je bila zatvorena za javnost, predložili zaključak da NSRS decidno obaveže Vladu da vanredno stanje ne koristi za ograničavanje slobode kretanja preko međuentitetske linije, prvenstveno kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoći povratničkim naseljima. Taj zaključak nije prošao.

SDA se danas makon sjednice oglasila saopćenjem u kojem negoduje zbog činjence da je  skupštinska većina u Republici Srpskoj odbila sva četiri zaključka bošnjačkog  kluba "Zajedno za BiH".

SDA smatra da je potrebno, u skladu sa Ustavom, ubrzati procedure donošenja odluka vezanih za stanje krize uzrokovano pandemijom korona virusa, te njihovi zastupnici principijelno nisu protiv uvođenja vanrednog stanja.

"Ipak, uznemirujuća je činjenica da je većina u NSRS odbacila zaključke kojima smo tražili da NSRS decidno obaveže Vladu da vanredno stanje ne koristi za ograničavanje slobode kretanja preko međuentitetske linije, prvenstveno kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoći povratničkim naseljima", istaknuli su i dodali:

"S obzirom na ranije najave mogućeg uspostavljanja kontrolnih punktova MUP-a RS na međuentitetskoj liniji, kao i skandalozne najave ministra zdravstva Alena Šeranića da će deportovati "državljane FBiH – odbacivanje navedenih zaključaka predstavlja vrlo opasnu poruku vlasti entiteta RS".

Zbog svega navedenog, ističu da će njihovi delegati u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a glasat protiv odluke o vanrednom stanju.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...