OPASNOST OD NOVIH ZARAZA: "Mokre" pijace Azije su tempirana bomba za nove pandemije

Unatoč globalnoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, postoji bojazan da će uporna prodaja na ‘mokrim’ tržnicama divljih životinja proširiti nove smrtonosne bolesti

  • Svijet

  • 29. Mar. 2020  30. Mar. 2020

  • 0

Prljavi uvjeti na azijskim tržnicama divljih životinja, na kojima se prodaju žive životinje kao egzotični kućni ljubimci ili komadaju za hranu su “tempirana bomba” za nove smrtonosne pandemije, kažu stručnjaci. Smatra se da je koronavirus skočio sa životinja na ljude upravo na takvoj „mokroj“ tržnici u Wuhanu u Kini. Vjeruje se da je ljuskavac (pangolin) kojeg je zarazio šišmiš bio izvor pandemije koja hara svijetom, piše Mirror.

Prethodne ubojite bolesti poput SARS-a i ptičje gripe pronađene su na sličnim mjestima, a sada je Kina po nalogu predsjednika Xi Jinpinga zabranila prodaju i konzumiranje divljih životinja radi “zaštite javnog zdravlja i ekološke sigurnosti”, .

Ipak, više različitih vrsta životinja se još uvijek gomilaju, ubijaju i prodaju u prljavim uvjetima, kontaminirane krvlju i izmetom na bezbrojnim tržištima u drugim azijskim zemljama. Glavni opskrbni lanci za prodaju divljih životinja koji potječu iz Afrike i Latinske Amerike opskrbljuju Burmu, Indoneziju, Laos, Maleziju, Tajland i Vijetnam. Trgovci love u mnogim zemljama, a većina ih koristi samo jedan nož za ubijanje svih svojih životinja.

Iako se nastavlja trgovina vrijedna i do 58 milijardi funti godišnje, borci za zaštitu prirode upozoravaju da je samo pitanje vremena kada će se pojaviti još jedna ubojita bolest. Pozivajući sve zemlje da slijede kinesku zabranu, prof. Andrew Cunningham iz Londonskog zoološkog društva, rekao je da je ukidanje “mokrih” tržnica “najveći prioritet u zaštiti zdravlja ljudi”.

Upozorava se da takve tržnice uglavnom vode kriminalci, da trgovina nije regulirana, pa i nije čudno što se šire infekcije i virusi. U Vijetnamu je vlada naložila zvaničnicima da izrade zakon o zabrani tržnica divljih životinja nakon jačanja međunarodnog pritiska. No, na tržnici u gradu Tomohon na sjeveroistoku Indonezije, lokalni izvori kažu kako poslovanje ide “uobičajeno”, uprkos tome što je gradonačelnik privremeno zabranio konzumiranje divljeg mesa.

Na tzv. “ekstremnim tržnicama” prodavači su poznati po okrutnosti prema majmunima, mačkama i psima koji se ubijaju ispred samih kupaca. Prodaju šišmiše od kojih se pravi tradicionalni “lijek” za respiratorne bolesti.

Tu se mogu kupiti još i zmije, gušteri i štakori na roštilju. U međuvremenu u Chatuchaku, u srcu Bangkoka, žive životinje prokrijumčarene iz cijelog svijeta koje se prodaju kao kućni ljubimci. Primjerice, afričke divlje mačke, pustinjske lisice iz Sahare, marmozeti iz Južne Amerike, kao i zmije, majmuni i kornjače.

Prof. Cunningham rekao je da se takve vrste nikada ne miješaju u divljini, pa su podložne virusima. Izuzetni stres zadržavanja u zatočeništvu također povećava razmjer prenošenja virusa, dodao je.

Gradić Mong La u Burmi, blizu granice s Kinom, zloglasni je grad grijeha u kojem se trguje ženama, oružjem, drogom i divljim životinjama. Na tržnicama se prodaje odvratno mnoštvo dijelova tijela ugroženih vrsta, uključujući kožu tigra, medvjeđe šape i pangolinsku vagu, ljuske ljuskavaca.

Prof. Cunningham tvrdi da kontinuirana globalna trgovina dovodi sve nas u opasnost od daljnjeg izbijanja “zoonotskih“ virusa koji se šire sa životinja na ljude te je pozvao na zabranu i zatvaranje “mokrih” tržnica, piše Mirror.

alt

alt

alt

alt

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...