NEW YORKU OČAJNO POTREBNO MEDICINSKO OSOBLJE: Medicinskim sestrama plaćaju po 100 dolara na sat

Naime New York je epicentrar pandemije u SAD, a u gradu već sada svakih devet minuta i 50 sekundi umire jedan čovjek.

  • Svijet

  • 30. Mar. 2020  

  • 0

U New Yorku su pored opreme hitno potrebne i medicinske sestre – njih čak 3.000, i zbog toga im je ponuđeno i tri puta više novca za ugovor na 13 nedjelja, prenosi New York Post.

Naime New York je epicentrar pandemije u SAD, a u gradu već sada svakih devet minuta i 50 sekundi umire jedan čovjek.

Stotine medicinskih sestara iz čitave države sliva se u New York uprkos tome što je u gradu od 8,7 miliona stanovnika zaraženo 30.765 ljudi, i umrlo 672, odluku lakše donose jer će ih na sat palaćati i 100 dolara a zahvaljujući tome će porodicama i djeci moći da pruže više.

Bolnice su odlučile da povećaju plate pa će najiskusnije imati i tri puta veća primanja tokom rada sa oboljelim na jedincima za hitni prijem i odejljenjima za intenzivnu njegu.

Šef agencije za zapošljavanje Michael Fazio kaže da taj broj od 3.000 sestara i tehničara bio bi dovoljan da se popune kapaciteti četiri bolnice u New Yorku među kojima su Mount Sinai i Bellevue, i u još nekoliko u New Jerseyu.

“Razgovarao sam s medicinskim sestrama na jugu. Zarađivale su 29 dolara po satu. Bukvalno mi kažu: ‘Čovječe, moram to da učinim za porodicu.’ Jedna 34-godišnjakinja iz Miamia, rekla je da se vozila 24 sata da bi stigla do New Jerseya, gdje radi“, rekao je Fazio. 

(S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...