PANDEMIJA SE SVE VIŠE ODRAŽAVA NA EKONOMIJU: U RS-u već otpušteno 400 radnika

"Od 2.010 prijavljenih sa radnim stažom, za 399 lica radni odnos je prestao u toku marta mjeseca"

  • Mini market

  • 30. Mar. 2020  30. Mar. 2020

  • 0

Gotovo 400 radnika ostalo je bez posla u bh. entitetu RS u martu mjesecu, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, a prenosi portal CAPITAL.

To navodi na zaključak kako nije bilo značajnijeg otpuštanja radnika zbog pandemije korona virusa, što će se, kažu u Privrednoj komori RS, sigurno promijeniti u aprilu, ukoliko vlast hitno ne usvoji direktne mjere podrške.

Naime, na evidenciju Zavoda se tokom ovog mjeseca prijavilo 2.580 nezaposlenih od čega 570 nije imalo radni staž dok je 2.010 osoba ranije imalo radno iskustvo.

"Od 2.010 prijavljenih sa radnim stažom, za 399 lica radni odnos je prestao u toku marta mjeseca", kazali su u Zavodu za zapošljavanje RS.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS kaže da je većina privrednika, iako otežano, radila tokom marta, zbog čega nije došlo do masovnijeg otpuštanja.

"Veliki dio preduzeća ima posla do 10. aprila. Bitno je da se do tada donesu mjere koje idu u pravcu zadržavanja radnika i fabrika. Otkazi su neminovni ukoliko ne bude direktne podrške", kazao je Blagojević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...