KORONAVIRUS STIGAO U MEĐUGORJE: Zaražene tri časne sestre i dva svećenika

Novo žarište korona virusa u Hercegovini je Međugorje, izjavio je danas u Mostaru šef Odeljenja za infektivne bolesti SKB Mostar, Jurica Arapović.

  • Vijesti

  • 30. Mar. 2020  30. Mar. 2020

  • 1

Prvozaražena časna sestra iz samostana u Međugorju nalazi se na respiratoru i u teškom je stanju. dok je svećenik i druga časna sestra u srednje teškom stanju, kazao je na današnjoj press konferenciji Kriznog štaba Civilne zaštite HNŽ infektolog dr. Jurica Arapović.

On je rekao kako se časna sestra nakon 5. marta vratila iz Italije i od tada počinju simptomi kod 21 časne sestre i svećenika ( dr. fra Tomislav pervan) u samostanu u Međugorju.

-Ona je išla i u Dom zdravlja u Ljubuškom te imala kontakte i s dugima, tako da je cijelo “Majčino selo” u Međugorju stavljeno u karantenu, kazao je dr. Arapović.

Za prvozaraženog u Mostaru Velimira Pralasa, koji je prijepodne preminuo na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar, dr. Arapović je rekao da je ranije imao upale pluća, te da je smrt nastupila usljed srčanog zastoja izazvanog infekcijom Corona virusom.

Prema priopćenju koje je objavio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, tri časne sestre, radnice u Majčinu selu, ustanovi za brigu o djeci i mladima koji su bez roditeljskog staranja, pozitivne su na koronavirus nakon čega su odmah stavljene u izolaciju te su pod nadzorom medicinskog osoblja. Među oboljelima od COVID-19 je i franjevac koji je na službi duhovnika časnih sestara te još jedan ispovjednik iz Međugorja.

Svi oni stavljeni su pod nadzor epidemiologa i zdravstvenih stručnjaka.

Hercegovačka franjevačka provincija će u dogovoru s Apostolskim vizitatorom za Međugorje mons. Henrykom Hoserom osigurati pastoralnu srb za župu, navodi se u obavijesti provincijala Hercegovačke franjevačke provincije.

Nedeljna Sveta misu u crkvi Sv. Jakova u Međugorju slavljena je bez vjernika.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...