SATTLER NAJAVLJUJE: "U utorak iz EU stiže 7.000 testova u BiH, uskoro i..."

"... respiratori, za početak četrdeset"

  • Vijesti

  • 30. Mar. 2020  30. Mar. 2020

  • 0

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler izjavio je da će u BiH u utorak stići 7.000 testova za virus korona, te da će u naredne dvije sedmice stići i 40 respiratora.

Sattler je pojasnio da je riječ o prvom dijelu pomoći u okviru koje će BiH dobiti 80 respiratora i veći broj testova.

"Sedam miliona eura obezbijeđeno je za medicinsku pomoć BiH. Ono što je bitno jeste da imamo saglasnost od Brisela da BiH učestvuje u zajedničkim nabavkama medicinske opreme sa ostatkom EU. To će omogućiti ovoj zemlji da zajedno sa članicama EU povoljnije, jeftinije i brže nabavlja opremu i lijekove", rekao je Sattler za N1.

Osim sedam miliona eura, Sattler je podsjetio da će biti obezbijeđeno još 70 miliona eura kroz bespovratna sredstva za spas preduzeća iz sektora transporta i uslužnih djelatnosti koji su najugroženiji.

"Pored spasavanja života moramo spasiti i egzistenciju. Puno ljudi je preko noći ostalo bez posla. To će biti dostupno u narednim sedmicama. Ako ćete pomagati za tri, četiri ili osam mjeseci, tih radnih mjesta neće biti. Vrlo je važno da zajedno s vlastima obezbijedimo zajednički program podrške", naglasio je Sattler.

On je ocijenio i da se BiH, za sada, dobro bori sa epidemijom, ali da je to tek početak, upozorivši da je potrebno nastaviti zajednički rad i snažnija koordinacija kantona, entiteta i nivoa BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...