BRŽE NEGO JE IKO OČEKIVAO: Kompanija Johnson & Johnson obećala vakcinu protiv korone do kraja godine!

Američka farmaceutska kompanija Johnson & Johnson najavila je u ponedjeljak ubrzavanje aktivnosti na stvaranju vakcione protiv koronavirusa.

  • Svijet

  • 30. Mar. 2020  30. Mar. 2020

  • 0

Stručnajci J&J-a, najveće svjetske farmaceutske kompanije, poručili su da su identificirali vodeću verziju vakcine koju će primijeniti za kliničko testiranje na ljudima. Ispitivanje bi trebalo započeti na jesen i donijeti kliničke rezultate o sigurnosti i efikasnosti do kraja 2020., piše Business Insider.

'Krećemo ubrzanom vremenskim rasporedom prema faznim kliničkim ispitivanjima na ljudima najkasnije do septembra 2020. Očekujemo da bi vakciona moglo biti spremno za hitnu upotrebu početkom 2021. godine', rekao je Paul Stoffels, glavni naučni direktor J & J-a.

Farmaceutski div iz New Jerseya također se obvezao da će vakcionu učiniti dostupnim svima, dodajući da će ga distribuirati na 'neprofitnoj osnovi za nužnu pandemiju'. Iz kompanije su najavili i povećanje proizvodnih kapaciteta kako bi mogli isporučiti svijetu najmanje milijardu doza.

J&J istražuje genetski slijed koronavirusa od januara u suradnji sa naučnim institutom Beth Israel Deaconess Medical Center. Nakon što su istraživači proizveli nekoliko vakciona, proveli su potrebna testiranja kako bi identificirali najperspektivnije koje izazivaju imunološki odgovor.

Razvoj vakcine također podržava Agencija za napredna istraživanja i razvoj biomedicinskih proizvoda (BARDA). J&J i BARDA su u razvoj vakcine uložili više od milijardu dolara, objavila je tvrtka.

Inače, razvoj vakcine obično traje pet do sedam godina prije nego što se podnese zahtjev za odobrenje. U ovom slučaju, J&J očekuje da će trebati oko godinu dana od ranog istraživanja do odobrenja za hitne slučajeve.

Ovakvo ubrzanje postupka moguće je jer su Kinezi vrlo rano počeli sa sekvenciranjem genetskog materijala virusa. Kina je svoja otkrića s drugima podijelila početkom januara te time omogućila istraživačima sintetiziranje živog virusa i proučavanje načina na koji ulazi u ljudske stanice.

Naučnicia pomažu i spoznaje koje su stekli dok su razvijali vakcine za druge dvije epidemije koronavirusa - SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) u Kini (od 2002. do 2004.) i MERS-a (Bliskoistočni respiratorni sindrom) u Saudijskoj Arabiji (2012.).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...