SRBIJANSKI EPIDEMIOLOG SE SUPROTSTAVLJA VUČIĆU: "Nije potrebno uvođenje 24-satne zabrane kretanja"

Epidemiolog je naveo da će se kroz pet ili sedam dana, koliko u 90 posto slučajeva traje inkubacija, vidjeti da li je u pitanju ozbiljniji pad novozaraženih, ili su brojke posljedica zagušenja na institutu Torlak

  • Regija

  • 31. Mar. 2020  31. Mar. 2020

  • 8

"Srbijanski epidemiolog Predrag Kon izjavio je u utorak da uvođenje 24-satne zabrane kretanje nije potrebno, ukoliko građani budu disciplinovani.

Kon je rekao da je preduvet za uvođenje 24-satne zabrane kretanja 'ozbiljno pogoršanje situacije' i naveo da to onda znači 'nagli skok broja zaraženih i umrlih', prenosi Beta.

Epidemiolog je naveo da će se kroz pet ili sedam dana, koliko u 90 posto slučajeva traje inkubacija, vidjeti da li je u pitanju ozbiljniji pad novozaraženih, ili su brojke posljedica zagušenja na institutu Torlak.

On je kazao da se teže posljedice zaraze virusom pojavljuju dvije sedmice poslije otkrivanja, što bi u slučaju skoka broja zaraženih značilo mnogo više ljudi na respiratoru, kao i onih kojima je život ugrožen.

Podsjećamo, uvođenje strožih mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, uključujući i 24-satni policijski sat, najavio je u nedjelju naveče srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.   

"Imamo najstrože mere u Europi, ali se nećemo ustezati da sledeće sedmice uvedemo dvadesetčetverosatni policijski sat na 14 dana, ako ne budu bolji rezultati. Ako se ne budemo držali mera, očekujte narednih dana tu odluku", rekao je Vučić u intervjuu za jednu beogradsku televiziju.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...