JEDINO OD NJIH STIŽU DOBRE VIJESTI: U Kini ozdravilo 92 posto oboljelih od virusa korona

U Kini je 92 posto ljudi oboljelih od virusa korona ozdravilo, pri čemu se taj broj povećava posljednjih nedelja, izjavio je zvanični predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević

  • Svijet

  • 31. Mar. 2020  31. Mar. 2020

  • 1

"Od 81.000 slučajeva zaraženih virusom korona, više od 74.000 osoba se oporavilo /odnosno 92 posto/ i otpušteno je iz bolnice. Taj broj nastavlja da raste posljednjih sedmica", rekao je on.

Jašarević je podsjetio da, u skladu sa preporukama SZO, pacijent može da bude otpušten iz bolnice nakon što su dobijena dva uzastopna negativna testa na koronu, sa razmakom od najmanje 24 sata, prenijeli su mediji.

Zvanični predstavnik Komiteta za zdravstvena pitanja Mi Feng saopštio je 29. marta da je Kina proglasila kraj epidemije. Najmanje 98,6 posto velikih industrijskih preduzeća u Kini koji su zbog korone morali da prekinu proizvodnju, ponovo je počelo da radi.

Karantin je u Wuhanu i provinciji Hubei trajao od 23. januara. Kineske vlasti su 31. decembra obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom dijelu zemlje.

Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti - to je korona virus 2019-nCoV /2019-nCoV/, koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabilježeni su krajem 2019. u Kini.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...