"NAJVEĆA KRIZA OD DRUGOG SVJETSKOG RATA": Generalni sekretar UN-a iznio vrlo zabrinjavajuće informacije

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je u utorak da se svijet suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata, suprotstavljajući se pandemiji koja prijeti ljudima u svim zemljama i donosi recesiju "koja vjerovatno nema paralele u skoroj prošlosti"

  • Svijet

  • 31. Mar. 2020  31. Mar. 2020

  • 0

On je tokom pokretanja izvještaja o socioekonomskim posljedicama pandemije COVID-19 izjavio kako također postoji rizik da će kombinacija bolesti i ekomomskih posljedica doprinijeti "pojačanoj nestabilnosti, nemirima i sukobima".

Guterres je pozvao na jači i efikasniji globalni odgovor na pandemiju koronavirusa i na društvena i ekonomska razaranja koje COVID-19 izaziva.

Istakao je da će to biti moguće "tek kada se svi okupimo zajedno, zaboravimo političke igre i uvidimo da je riječ o sudbini čovječanstva".

- Magnituda odgovora mora biti jednaka obimu krize - velikom obimu, koordiniranom i sveobuhvatnom, dok odgovorom svake zemlje i međunarodne zajednice rukovodi Svjetska zdravstvena organizacija - kazao je Guterres, naglašavajući da sve zemlje ne slijede smjernice WHO.

Guterres je objavio uspostavu fonda za odgovor i oporavak, koji ima za cilj pomoći manje i srednje bogatim zemljama u bavljenju krizom i promoviranjem oporavka, prenosi AP.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...