PRVI ČOVJEK UJEDINJENIH NACIJA ANTONIO GUTERRES UPOZORAVA: „Čovječanstvo je na kocki, ovo je najveća kriza od Drugog svjetskog rata, pandemija bi se mogla vratiti..."

Pandemija Covida-19 najteža je svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je u utorak glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i dodao da strahuje od još više sukoba u svijetu

  • Svijet

  • 01. Apr. 2020  

  • 0

Na pitanje zašto misli da se radi o najgoroj svjetskoj krizi od osnivanja UN-a prije 75 godina, odgovorio je da se radi o kombinaciji bolesti koja prijeti svima i njezinog učinka na ekonomiju.

"Opasnost sve veće nestabilnosti, povećanog nasilja čini ovu krizu najvećim izazovom od Drugog svjetskog rata", rekao je Guterres.

"To je kriza koja zahtijeva jači i učinkovitiji odgovor koji je moguć samo uz solidarnosti i udruživanje svih, uz odstajanje od političkih igara i uz puno razmijevanje da je čovječanstvo na kocki", dodao je on.

"Daleko smo od globanog sistema koji bi pomogao zemljama u razvoju u eliminiranju bolesti. Napredujemo polako u dobrom smjeru, ali trebamo se ubrzati i činiti više ako želimo pobijediti bolest i podržati ugrožene ", naglasio je.

"Osim tradicionanih pomoći bogatih zemalja siromašnima, moramo pronaći inovativne financijske instrumente koji će omogućiti da se osposobe zemlje u razvoju za odgovor na krizu", precizirao je Guterres.

"Pandemija bi se mogla vratiti kao bumerang bogatim zemljama iz siromašnih, posebno preko Afrike", upozorava Guterres.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...