POTPUNO PRECIZNE PROCJENE STRUČNJAKA: Nova studija PO DATUMIMA predviđa kada bi epidemiji u Evropi mogao biti KRAJ

Kada će se sve ovo završiti? Vjerovatno ne postoji pitanje koje u vrijeme pandemije novog korona virusa više zaokuplja ljude širom svijeta. Nova studija iz Italije ohrabruje. Naučnici su izračunali kada bi epidemija mogla da se okonča.

  • Društvo

  • 01. Apr. 2020  01. Apr. 2020

  • 0

Iako Italija i dalje bilježi najveći broj žrtava virusa SARS-cov-2 (do večeras je od posljedica pandemije umrlo je oko 13.155 ljudi), dobra vijest je da krivulje na dijagramima više ne pokazuju eksponencijalno širenje.

– Krivulja koja prikazuje širenje zaraze i dalje raste, ali linearno i ravnomjernije – izjavio je Pierpaolo Sileri, zamenik italijanskog ministra zdravlja, prenosi Blic.

Ovo nagovještava da je zemlja već stigla do vrhunca epidemije, ili da on barem neposredno predstoji.

Naučnici Instituta za privredu i finansije „Einaudi“, koji finansira Banka Italije, pažljivije su analizirali podatke koje svakodnevno dobijaju od Službe za civilnu zaštitu i na osnovu njih napravili proračun budućeg razvoja infekcije.

altFoto: ANGELO CARCONI/EPA

Kako izvještava informativni sajt „Cotidiano“, njihovi proračuni pokazuju da vrhunac epidemije treba očekivati početkom aprila. I poslije toga će se virus prenositi, ali svakim danom sve manje.

Budući da se zaraza u različitim oblastima različito razvijala, naučnici su za svaku od njih izračunali kada vjerovatno više neće biti novih infekcija.

Kraj epidemije u Italiji vjerovatno sredinom maja

Prema proračunima naučnika, epidemija koronavirusa prvo će prestati u Trentu, u Južnom Tirolu: šesti april je datum koji navode kao prvi dan bez novih infekcija. U Liguriji, Umbriji i Basilicati dan kasnije, sedmog aprila, a nakon toga slijede Dolina Aosty (8. april) i Abruzzo (11. april). Nekoliko dana kasnije (14. april) Sicilija i Veneto, Piedmonte, 15. aprila. Zatim Lazio s prestonicom Rimom (16. april). Kalabrija (17. april), Kampanija (20. april).

altFoto: LUCA ZENNARO/EPA

Ubjedljivo najteže pogođena Lombardija može očekivati završetak epidemije 22. aprila, prenosi “Stern”, a Emilia Romagna, drugo žarište, na sjeveru Italije, 28. aprila. Ostali dijelovi zemlje između 5. i 16. maja.

Prema tome, Italija bi najteže trebalo da prebrodi sredinom maja, pod uslovom da se ljudi i poslije toga pridržavaju mjera ograničenja kretanja.

U Njemačkoj epidemija prestaje otprilike dvije i po nedjelje poslije Italije, procjenjuju stručnjaci.

altFoto: ANDREA FASANI/EPA

Analitičar podataka, biohemičar i profesor Univerziteta “Temple” u Philadelphiji Enrico Bucci izjavio je za „La Repubblica“ da bi slično trebalo da izgleda i krivulja većine zapadnih zemalja, uz nekoliko dana zakašnjenja.

U Španiji prestanak epidemije očekuje šest dana poslije italijanskog žarišta Codogno (Lombardija), u Francuskoj 11 dana kasnije, u SAD poslije dvije nedjelje, Velikoj Britaniji poslije 16 dana, Holandiji poslije 17, a u Njemačkoj i Belgiji, poslije 18 dana. BUccijeve procjene se, između ostalog, zasnivaju i na brzini širenja virusa u svakoj zemlji.

(Srpska info / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...