RATNI ZLOČINCI NA SLOBODI: Sud u Hagu zbog koronavirusa razmatra privremeno puštanje na slobodu pritvorenika, Radovan Karadžić čeka…

Iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove za Radio Slobodna Evropa je saopćeno da je jednom zatvoreniku u nizozemskom zatvoru u Sheveningenu 18. marta dijagnosticirana zaraza koronavirusom, ali da nije riječ o privoreniku pod ingerencijom Mehanizma u pritvorskoj jedinici Ujedninjenih nacija (UN), koja je smještena u zasebnom krilu zatvora

  • Društvo

  • 02. Apr. 2020  02. Apr. 2020

  • 1

"Taj pacijent također nije bio ni u kakvom kontaktu sa pritvorenicima koji se trenutno nalaze u pritvorskoj jedinici UN-a u Hagu. Mehanizam preduzima sve moguće mjere da zaštiti pritvorenike od mogućnosti da budu izloženi zarazi", saopćila je za RSE portparolka Mehanizma Helen Eggleston..

"Mehanizam ne raspolaže informacijama vezano za moguće slučajeve COVID-19 u nacionalnim zatvorima u kojima osuđene osobe pod njegovom ingerencijom služe svoje zatvorske kazne", navela je ona.

Udruženje branilaca pred međunarodnim sudovima (ADC-ICT) zatražilo je 27. marta od predsjednika Mehanizma, sudije Carmela Agiusu, da zbog pandemije koronavirusa "hitno odobri prijevremeno ili privremeno puštanje na slobodu pritvorenika".

"Svi pritvorenici koji trenutno izdržavaju kaznu u Evropi i Beninu (zapadna Afrika) su stariji zatvorenici i zato su posebno ranjivi. Ako se susretnu sa korona virusom dok su u pritvoru, njihovi životi će biti ugroženi. S obzirom na to da su mnogi izdržali najmanje dvije trećine kazne, te da je utvrđena sudska praksa da osuđeno lice koje je izdržalo dve trećine kazne stiče pravo da podnese zahtjev za prevremeno puštanje na slobodu, predsjednik Mehanizma treba odmah da odobri prevremeno puštanje ovih pritvorenika, posebno onih čije obrazložene prijave već čekaju na odluku predsjednika Mehanizma", saopćilo je ovo udruženje.

Pod ingerencijom Mehanizma je pet osoba, a u Pritvorskoj jedinici u Sheveningenu trenutno su osuđenici Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Milivoj Petković.

Nakon što je u martu 2019. pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bivši predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Karadžić u Pritvorskoj jedinici u Sheveningenu ostaje do transfera u zatvor neke od zemalja članica UN-a koje su sa Tribunalom potpisale sporazum o izdržavanju kazne, piše RSE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...