UMRO JE LEGENDARNI MOSTARAC: Počeo je u Veležu, prešao u Partizan, a onda u dresu Zvezde u finalu Kupa RAZOČARAO SVOJ RODNI GRAD

Bivši fudbaler Partizana i Crvene zvezde Ranko Borozan preminuo je danas u 86. godini, saopštili su vječiti rivali.

  • Hronika

  • 02. Apr. 2020  

  • 0

Borozan je rođen 25. jula 1933. godine u Mostaru, a karijeru je počeo u lokalnom Veležu, gdje je već kao sedamnaeštogodišnjak dobio šansu da se afirmiše i zaigra seniorski fudbal.

Punu afirmaciju je stekao u Partizanu, za koji je nastupao od 1954. pa do 1957. godine i osvojio dva kupa Jugoslavije.

Bio je dio ekipe Partizana koja je odigrala legendarni prvi meč u historiji Kupa evropskih šampiona u Lisabonu protiv Sportinga (3-3, 14. septembar 1955).

U Crvenu zvezdu je došao 19. decembra 1957. godine i ostao nešto više od dvije pune godine, s obzirom da je 28. decembra 1959. godine pojačao OFK Beograd.

Za to vrijeme, Borozan je u  Zvezdi odigrao ukupno 74 utakmice (23 u prvenstvu, 43 prijateljske, sedam utakmica u Kupu i jednu utakmicu u Kupu Uefa) i postigao pet pogodaka, a stigao je i da debituje za B tim reprezentacije Jugoslavije.

Posebno važan Borozanov gol za Crvenu zvezdu bio je onaj u finalu Kupa u sezoni 1957/58 kada je postigao pogodak klubu u kom je počeo karijeru u trijumfu crveno-bijelih od 4:0.

Sa crveno-bijelima osvojio je jednu titulu prvaka Jugoslavije, kao i dva nacionalna kupa.

Ispraćaj za kremaciju Ranka Borozana biće obavljen u najužem krugu porodice, dok će komemoracija biti obavljena kad se vanredno stanje bude završilo.

FK Partizan i FK Crvena zvezda izrazili su saučeće porodici Borozan.

(Nezavisne novine / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...