OVAJ DOKTOR JE OTAC VAKCINE PROTIV COVIDA -19: Objasnio je zašto lijek još nije na tržištu (VIDEO)

Nakon tih prvih testiranja saznat ćemo da li možemo na siguran način primijeniti vakcinu. Nadamo se da ćemo tada vidjeti prve odgovore imunološkog sistema.

  • Mini market

  • 02. Apr. 2020  

  • 0

Dr. Noubar Afeyan je suosnivač i predsjednik farmaceutske kompanije “Moderna” koja je kreirala vakcinu protiv Covida-19, samo 42 dana nakon što je zaprimila genetičku sekvencu ovog virusa.

U razgovoru za Glas Amerike govori o predstojećim kliničkim testiranjima ove vakcine.

– Trenutno testiranje naše vakcine je u prvoj od tri faze. Kao što je to već objavljeno pod vodstvom američkog Nacionalnog instituta, vakcina se trenutno testira na oko 50 zdravih volontera. Nakon tih prvih testiranja saznat ćemo da li možemo na siguran način primijeniti vakcinu. Nadamo se da ćemo tada vidjeti prve odgovore imunološkog sistema.

 Doktor Afeyan kaže kako nakon toga testiranja ulaze u drugu fazu kada će doze, kao i drugi parametri, biti prilagođeni.

– Očekujemo da će se ova testiranja vršiti na brojnim mjestima, sa mnogo više sudionika. Nakon toga, nadamo se da ćemo ući i u treću fazu testiranja što podrazumijeva testiranja na mnogo većem broju stanovništva. Tada ćemo znati bezbjednost, a nadamo se i efikasnost vakcine, rekao je Afeyan.

Razgovor s njim pogledajte u priloženom videu.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...