U OVOJ ZEMLJI NE VJERUJU SLUŽBENIM PODACIMA: „Stvarni broj je puno veći, u svijetu bi moglo biti zaraženo čak…“

Reuters je objavio službene podatke o više od milion zaraženih, no australski vodeći zvaničnik rekao je da bi brojke mogle biti deset puta veće

  • Svijet

  • 03. Apr. 2020  

  • 0

"Širom svijeta imamo milion zaraženih. No vjerujemo da je stvarni broj deset puta veći", rekao je novinarima Brendan Murphy.

On je kazao da stopa smrtnosti toliko varira jer nisu detektirani mnogi zaraženi.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je zemlje da znatno povećaju testiranje na koronavirus, dok neki kritičari također naglašavaju razlike između zemalja u načinu brojanja zaraženih slučajeva.

Kina, gdje je epidemija počela prošle godine, tek je nedavno počela brojati asimptomatske slučajeve koronavirusa, izazvavši kritike nekih međunarodnih stručnjaka.

Murphy je ne kritizirajući Kinu niti bilo koju drugu zemlju rekao da ne vjeruje ni jednim podacima izvan Australije.

"Iskreno, jedine brojke kojima potpuno vjerujem su podaci u Australiji", rekao je.

Australija je prijavila gotovo 5300 zaraženih i 28 umrlih od koronavirusa.

(SB / Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...