KORONA NAĐENA U KANALIZACIJAMA: Holandski naučnici sumnjaju da je rana analiza otpadnih voda bilo upozorenje na pojavu virusa

Analiza otpadnih voda može biti metoda ranog upozoravanja na pojavu COVID-19 u gradovima, ali i na povratak zaraze, kažu naučnici.

  • Svijet

  • 03. Apr. 2020  

  • 0

Holandski naučnici uspjeli su pronaći koronavirus u otpadnim vodama jednog grada prije nego što su u njemu registrovani prvi slučajevi virusa COVID-19, predstavljajući novu metodu ranog upozoravanja na opasnost od širenja zaraze.

Takozvani koronavirus SARS-CoV-2 često se može naći u stolici zaražene osobe i mada se ne očekuje da kanalizacija postane važan put prenošenja zaraze, sa širenjem patogena u lokalnim sredinama povećava se i količinavirusa koji dospjevaju u kanalizaciju, saopćili su u ponedeljak Gertjan Medema i njegov tim u Institutu za istraživanje vode KWR u Nieuwegeinu.

Oni su otkrili genetski materijal novog korona virusa u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Amersfoort petog marta, kada u gradu, oko 50 kilometara jugoistočno od Amsterdama, još nije bio registrovan nijedan slučaj zaraze, prenosi Bloomberg.

Holandija je prvi slučaj virusa COVID-19 potvrdila 27. februara, a nekoliko dana kasnije zdravstveni radnici su se razboljeli na jugu zemlje, što znači da se zaraza širi.

"Važno je da prikupljamo informacije o prisustvu novog koronavirusa u kanalizaciji kako bismo znali da li su kanalizacioni radnici bezbjedni, ali i da bismo utvrdili da li analiza otpadnih voda može da nam pomogne da utvrdimo u kojoj mjeri je SARS-CoV-2 u opticaju u našim zajednicama", objašnjavaju Medema, glavni mikrobiolog Instituta, i njegov tim u dokumentu, ocjenjujući da bi nova metoda upotpunila kliničke studije, koje su ograničene na oboljele od COVID19 sa najizraženijim simptomima.

Analiza otpadnih voda može biti metoda ranog upozoravanja na pojavu COVID-19 u gradovima, ali i na povratak zaraze, kažu naučnici.

"Otkrivanje virusa u kanalizaciji, čak i kada nema mnogo slučajeva COVID-19, navodi na zaključak da bi analiza otpadnih voda mogla postati važno sredstvo za praćenje kretanja virusa među stanovništvom", uvjeren je Medema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...