IPAK JE BILA KATASTROFALNA GREŠKA; PREMIJER ŠVEDSKE NAJAVIO: „Zbrajat ćemo mrtve u hiljadama…“

Švedska se mora pripremiti na hiljade mrtvih od Covida-19, rekao je u petak premijer te zemlje

  • Svijet

  • 03. Apr. 2020  

  • 0

“Zbrajat ćemo mrtve u hiljadama. Moramo se pripremiti na to”, rekao je premijer Stefan Lofven u intervjuu za dnevni list Dagens Nyheter.

Zemlja se suočava s krizom zbog broja ljudi kojima je potrebna njega i s padom ekonomije.

Lofven je upozorio da će pandemija koronavirusa potrajati “mjesecima, a ne sedmicama”. “Moramo imati takvu perspektivu i ne popuštati s mjerama.”

“Odlučili smo se za strategiju poravnavanja krivulje zaraze da spriječimo dramatični porast jer se naš zdravstveni sistem s time neće moći nositi”, rekao je švedski premijer i dodao da bi to značilo “više pacijenata na intenzivnoj njezi i puno više mrtvih”.

Švedska je u odnosu na susjede uvela puno blaže mjere u suzbijanju širenja koronavirusa.

“Mislim da se ne bi trebalo pretjerivati”, kaže Lofven. “Sve zemlje razmatraju kako nametnuti socijalnu distancu i ojačati zdravstveni sistem. Mi to činimo na drukčije načine, nekad smo i u drukčijim fazama epidemije”.

Lofven je rekao da je “slušao one s epidemiološkim znanjem” o pokušaju poravnanja krivulje zaraze, a vlada je slušala i druge u naporima za očuvanje radnih mjesta i ekonomije.

(SB / Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...