POŽURILI PROGLASITI POBJEDU NAD VIRUSOM, ALI...: Posljednje vijesti govore da situacija u Kini nije baš bajna, a broj urni u Wuhanu ukazuje na...

Slučajevi koronavirusa u Kini su u opadanju po prvi puta nakon dvomjesečne karantene. Ali zvaničnici se sada pribojavaju da epidemiji u toj zemlji nije kraj. Boje se novog vala i preporučuju ljudima da i dalje ostanu kod kuće.

  • Svijet

  • 03. Apr. 2020  03. Apr. 2020

  • 0

Iako su iz Kine ove sedmice došle pozitivne vijesti o postepenom ukidanju karantene, Wang Zhonglin, najviši zvaničnik u gradu Wuhanu, upozorio je stanovnike da ostanu oprezni i izbjegavaju izlazak, čak i ako najnoviji podaci ukazuju na pad novih slučajeva i niti jednu novu infekciju u gradu. Glavni grad centralne provincije Hubei najteže je pogođen virusom zabilježio je sveukupno 50.007 slučajeva.

Zhonglin, inače šef Komunističke partije u Wuhanu, poručio je svima da prijetnja od ponovnog izbijanja koronavirusa ostaje velika te da stanovnici izbjegavaju napuštanje domova, ako to nije potrebno.

Wuhan 8. aprila planira ukinuti sve zabrane. Oko 11 miliona stanovnika je nakon 23. januara bilo u strogo kontroliranoj izolaciji. Komunalni službenici su u međuvremenu dezinficirali grad i pripremili ga za povećanje aktivnosti. Kina, restorani, trgovački centri ponovno otvaraju svoja vrata.

Na prvi pogled čini se da je Kina suzbila širenje virusa drakonskim ograničenjima koja su dva mjeseca paralizirala zemlju i uspješno zatvorila drugu najveću svjetsku privredu. Nacionalna zdravstvena komisija u petak je registrovala 31 novi slučaj zaraze, u usporedbi s 35 dan ranije. Koronavirus više ne pokazuje naznake lokalne transmisije već se pojavljuje samo među putnicima koji se vraćaju iz inozemstva. Ukupan broj zaraženih u Kini od početka epidemije iznosi 81.620, dok je broj umrlih 3.322. Iako mnogi vjeruju da su brojevi puno veći. Sudeći po urnama koje su predane porodicama u Wuhanu, nagađanja su da je od posljedica zaraze umrlo preko 40.000 ljudi.

Kineska novinska agencija Xinhua, obavijestila je da će se u subotu održati tri minute šutnje širom zemlje kako bi se odala počast hiljadama žrtava koronavirusa i 14 ''mučenika'' - medicinskih radnika koji su stradali boreći se protiv pandemije. Među mučenicima se nalazi i doktor Li Wenliang koji je u decembru pokušao upozoriti kolege na pojavu Covid-a 19. No vlasti su ga utišale, a wuhanska policija ga je optužila da potiče dezinformacije. Bio je jedan od nekoliko doktora pod nadzorom policije zbog toga što je upozorio na smrtonosni virus u ranim sedmicama zaraze od čijih je posljedica i sam preminuo u februaru.

Unatoč postepenom otvaranju, sve provincije i gradovi ostaju na oprezu. Neki su čak nakon početnih smanjenja zabrana, zbog pojave novih zaraza vratili zabrane. Provincija Henan je odlučila ponovno zatvoriti kina i zabranila je ljudima izlazak bez odgovarajućeg odobrenja nakon pojave samo nekoliko koronavirusnih infekcija u tom području. Vlada u Pekingu i dalje drži zabranu ulaska strancima u zemlju.

Najviši kineski zvaničnici na čelu s premijerom Li Keqiangom također naređuju lokalnim zdravstvenim tijelima da pojačaju otkrivanje novih slučajeva, izvještavanje, medicinske intervencije i upravljanje bliskim kontaktima s ciljem nadzora zaraženih pacijenata koji ne pokazuju simptome. Samo grad Wuhan bilježi rast novih asimptomatskih slučajeva: trenutno 51 novi asimptomatski slučaj, a 705 osoba koje su imale virus, ali nisu pokazivale nikakve simptome, nalazi se pod medicinskim nadzorom. Vlasti Wuhana trenutno razmatraju treba li vlada testirati sve stanovnike kako bi pronašli asimptomatske prenosnike COVID-a 19 usred zabrinutosti javnosti zbog drugog vala epidemije u zemlji.

U međuvremenu pandemija je dostigla nove visine u cijelom svijetu - posebno u SAD-u gdje su vlasti prijavile gotovo 240.000 infekcija i 5.798 smrtnih slučajeva, prema istraživanju sveučilišta Johns Hopkins.

Pandemija novog koronavirusa je od svog izbijanja u decembru u Kini, do sada u svijetu usmrtila 53.693 ljudi, prenosi AFP službene podatke prikupljene do 12 sati po srednjoeuropskom vremenu. Virusom Covid-19 je u 188 zemalja i teritorija trenutno zaraženo 1.035.380 ljudi, no taj broj nije stvarni odraz stanja na terenu jer veliki broj zemalja više ne provodi testiranja. To bi, kako ističe AFP, onda urodilo povećanjem broja prijema u bolnice. Više od milion ljudi koje je Covid-19 zarazio, njih 201.500 se smatra izliječenim. Najveći broj umrlih je u Italiji, 13.915. Virus je u toj zemlji zarazio 115.242 ljudi, a 18.278 je ozdravilo. Španija je sa 117.710 zaraženih prestigla Italiju. U Španiji je 900 osoba umrlo u protekla 24 sata.

Sudeći prema iskustvu Kine, sada se čini da će svijet morati zasigurno nekoliko mjeseci balansirati između popuštanja mjera i zabrana nakon što se jednom smiri širenje virusa.

(Jutarnji list / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...