ĐONLAGIĆ OŠTRO ODGOVORIO PREDSJEDNIKU "UJEDINJENE SRPSKE": "Stevandiću, ODBIJ OD CENTRALNE BANKE, jer nećeš dobiti priliku da se uzdrma ono što je državi najvrednije, a to je..."

Povodom pritisaka iz manjeg bh. entiteta da se novcem deponovanim u Centralnoj banci BiH potpomognu građani i privreda uslijed ekonomske krize, a posljednji u nizu došao je od predsjednika Ujedninjene Srpske Nenada Stevandića, Đenan Đonlagić, potpredsjednik DF-a i predsjedavajući Kluba DF-a u Predstavničkom domu PS BiH, na svom facebook profilu ošto je reagovao na ovaj prijedlog.

  • Mini market

  • 04. Apr. 2020  04. Apr. 2020

Njegovo mišljenje prenosimo u cjelosti:

"Nenad Stevandić nema pojma o centralnom bankarstvu. Kada jedan ljekar po struci, koliko mi je poznato, počne objašnjavati novac obaveznih rezervi Centralne banke BiH, onda znajte ili je pravi neznalac, ili ima opasne namjere da se uzdrma monetarni sistem države i njen novac, domaća valuta KM. Stevandiću, odbi od CBBiH, jer nećeš dobiti priliku da se uzdrma ono što je državi najvrednije, a to je stabilnost domaće valute.

Obavezne rezerve i višak iznad, koje se nalaze na računu kod CBBiH nisu novac u vlasništvu države niti je to novac CBBiH. To je novac koji služi kao zakonska zaštita tj. osiguranje za sve novčane depozite koji su na računima komercijalnih banaka u cijeloj BiH. Prema tome, taj novac se ne može davati nikome, Stevandiću.

To je tuđi novac (novac deponenata) i za CBBiH i sve komercijalne banke u našem bankarskom sistemu. Služi kao glavni osigurač zaštite svih novčanih depozita kod svih komercijalnih banaka u cijeloj Bosni i Hercegovini", napisao je Đonlagić.

(S. B.)

trenutak ...