UŽASAVAJUĆI PODACI IZ ITALIJE: Zaraženo 11.252 zdravstvenih radnika u Italiji, umrlo 80 ljekara

U posljednja 24 sata u Italiji su umrla još dva ljekara, pa se ukupan broj liječnika žrtava Covid.19 popeo na 80.

  • Regija

  • 05. Apr. 2020  

  • 0

Prema posljednjim podacima Visokog Instituta za Zdravstvo (IŠ) ukupno je zaraženo 11.252 zdravstvenih radnika.

Najmlađi preminuli ljekar imao je 46 godina, a najstariji 90 godina. Među žrtvama su mnogi koji su se odazvali na poziv civilne zaštite, i iako penzionisani, vratili su se u sluzbu.

Jedan od razloga za smrt ljekara je to što u ranoj fazi epidemije nisu bili dovoljno zaštićeni, i što su često bili prisiljeni na intervenciju čak i golim rukama.

Nacionalna federacija udruženja medicinskih sestara saopštila je dramatične brojke zaraze među medicinskim sestrama. Do sada 25 je umrlo tokom epidemije, a broj zaraženih dostigao je 5500, 1500 više nego prije šest dana.

Prema portparolu Federacije Toninu Aceti, to odgovara 52% svih medicinskih sestara: "Profesionalci ostaju posvećeni pacijentu, mnogi rade i u smjenama od čak 12 sati svaki, a rad sa zaraženima povećava šanse za zarazu ", rekao je Toninu Aceti.

(Tanjug/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...