VANREDNE MJERE SE OKONČAVAJU 19. APRILA, SVE JE SPREMNO: Njemačka ima plan za normalizaciju života

Njemačka je sastavila listu koraka, uključujući obavezno nošenje maski u javnosti, ograničenja javnih skupova i brzo utvrđivanje lanaca zaraze, kako bi omogućila postepenu normalizaciju života nakon okončanja vanrednih mjera 19. aprila.

  • Svijet

  • 06. Apr. 2020  06. Apr. 2020

  • 1

Reuters je imao uvid u nacrt akcionog plana Ministarstva unutrašnjih posova, u kojem se navodi da bi mjere trebalo da budu dovoljne da se prosječan broj zaraženih od jedne osobe zadrži ispod jedan, čak i ako se javni život postepeno nastavi.

Njemačka je pod blokadom od 22. marta, a restorani i većina radnji su zatvoreni.

Dokumentom je predviđen postepen povratak u normalnost uz podršku mehanizama koji će omogućiti identifikovanje preko 80 odsto lica koja su imala kontakt sa zaraženom osobom u roku od 24 časa poslije postavljanja dijagnoze.

Zaraženi i oni koji su imali kontakt sa tom osobom ići će u karantin kod kuće ili u hotelima.

U dokumentu se procjenjuje da će pandemija trajati do 2021. godine.

Radnje će moći ponovo da se otvore, kao i škole u odabranim regionima, ali će na snazi ostati mjere socijalnog distanciranja.

Striktne granične kontrole biće ublažene, ali će veliki događaji i privatne proslave biti i dalje zabranjeni.

Čim bude dovoljno zaštitnih maski, biće uvedena obaveza da se one nose u vozovima i firmama, kao i u fabrikama i javnim objektima.

(Srna/SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...