ALEN HODŽIĆ JE POBIJEDIO KORONU: Ispočetka sam osjećao blagi umor, a onda je počelo peckanje u grlu i temperatura…

Za Alena Hodžića, mladog čovjeka iz Mošćenice u Hrvatskoj, Covid-19 sada je prošlost. Nakon dva uzastopno negativna nalaza prije desetak dana pušten je kući

  • Društvo

  • 07. Apr. 2020  

  • 1

Alen je šumarski tehničar, ali je zbog nemogućnosti da nađe posao u struci radio kao kuhar i konobar u Južnom Tirolu. Kako objašnjava, odmah “preko brda” od mjesta u kojem je radio nalazi se Ischgl, austrijsko skijalište koje je povezano sa stotinama slučajeva zaraze u Austriji, Njemačkoj i skandinavskim zemljama. Kada je saznao da mora kući, tek tada je posumnjao da je možda zaražen koronavirusom jer je čuo da je na tom skijalištu bilo mnogo zaraženih ljudi.

- Desetak dana prije nego što sam se vratio u Hrvatsku osjećao sam lagani umor i bolove u prsima. Ti bolovi nisu bili jaki, mogu ih usporediti s blagim bolovima u mišićima. Nije to bilo ništa pretjerano, da nisam mogao funkcionirati ili se kretati. Tim simptomima isprva nisam pridavao neku važnost. Rekao sam sebi da je to umor jer sam puno radio, čak sam mislio da se radi o prehladi jer su temperature u mjestu gdje sam bio išle i do -30 Celzijusa. No, posljednja dva-tri dana prije polaska kući imao sam temperaturu – kazao je Alen.

- Temperatura me budila usred noći, nisam mogao spavati, vrtio sam se u krevetu i pokušavao uhvatiti barem malo sna. Probudio sam se obliven znojem i osjetio sam da sam vruć. Odlučio sam u dva ujutro nazvati suprugu i rekao sam joj kakve simptome imam, da imam suhi kašalj bez sekreta i da me grlo iritira, kišem, imam temperaturu i osjećam slabost - priča 23-godišnjak.

- Kada sam došao u bolnicu, iduća tri dana imao sam povišenu temperaturu, 37,1 i 37,2 Celzijeva stupnja. Ta tri dana imao sam stvarno blag kašalj. Zakašljao bih tu i tamo kao što bih zakašljao da sam, recimo, bio prehlađen. To su za mene bili praktički nikakvi simptomi, ali to ovisi od čovjeka do čovjeka. Nakon ta prva tri dana u bolnici nisam imao nikakve simptome. Tog sporadičnog kašlja više nije bilo, kao ni temperature. U bolnici su mi davali lijek za kašalj i šumeće tablete za grlo. Nikakav lijek za HIV nisam primio, niti bilo kakve druge lijekove poput paracetamola. Osjećao sam se normalno i sve je bilo u redu. Valjda zbog toga. Možda su mene ona tri dana kada sam se vratio iz Italije pokosila, tako da je moja borba s koronavirusom trajala ukupno šest dana. No, bio sam pozitivan i iz te se kože nije moglo van – kazao je Alen za Jutarnji list.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...