VIJEĆE MINISTARA USVOJILO INICIJATIVU: Zajam od 20 miliona dolara za borbu protiv korona virusa, a iz IPA fondova izdvojit će se još...

Vijeće ministara BiH usvojio je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za Projekat hitne podrške na pojavu Covida - 19 u BiH, vrijedan 20 miliona američkih dolara.

  • Vijesti

  • 07. Apr. 2020  

  • 0

Ovo je novi financijski instrument na hitnoj osnovi, koji će omogućiti širok dijapazon podrške, uključujući napore na jačanju praćenja bolesti, podsticanje intervencija u javnom zdravstvu i rad sa privatnim sektorom na redukovanju uticaja na ekonomiju.

Riječ je o podršci oblastima koje, između ostalog, uključuju medicinski materijal i opremu, komplete za testiranje, bolničku opremu, gradnju zdravstvenih objekata za hitnu medicinsku pomoć, uklanjanje medicinskog otpada, kao i podršci socijalnim primanjima.

NOVAC IZ IPA 2018 – 2020 PREUSMJERITI ZA ODGOVOR NA KOVID - 19 I MIGRACIJE

Savjet ministara dao je saglasnost za preusmjeravanje sredstava iz državnih programa IPA 2018, IPA 2019 i IPA 2020 za Bosnu i Hercegovinu za potrebe odgovora na Covid - 19 i za migrantsku krizu, kako je to predložila Delegacija EU u Bosni i Hercegovini.

Direkcija za evropske integracije, odnosno državni koordinator za IPA-u II odmah će obavijestiti Delegaciju EU u Bosni i Hercegovini o prihvatanju predloženih preusmjeravanja IPA-e 2018, 2019 i 2020 kao pomoć za odgovor na Covid - 19, te za migrantsku krizu.

Iz IPA-e 2018 nisu iskorištena dva miliona eura, koja se mogu preusmjeriti za ugovor sa Agencijom za medicinska sredstva i opremu UN za odgovor na Covid - 19, dok će 10 miliona eura biti preusmjereno za podršku migraciji.

Istovremeno će iz IPA-e 2019 i 2020 biti obezbijeđeno 14 miliona eura za podršku malim i srednjim preduzećima, a oblast trgovine biće podržana sa četiri miliona evra.

Za 18 miliona eura biće povećan iznos za Opšti instrument za evropske integracije koji se može koristiti za hitnu podršku za Kovid - 19.

Na ovaj način se omogućava Bosni i Hercegovini da sredstva budu brzo dostupna za odgovor na epidemiju Covid - 19, te za migracije, navedeno je nakon sjednice danas.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...