FINANSIJSKA AFERA DECENIJE: Rusi preko banke u Laktašima oprali 5 milijardi rubalja!

EFK banku otvorili su juna 2007. u Laktašima tadašnji premijer RS Milorad Dodik i Gitelson protiv kojeg treba da bude podignuta optužnica zbog pronevjere pet milijardi rubalja.

  • Hronika

  • 02. Jul. 2014  03. Jul. 2014

Ruski komitet ovih dana je završio istragu o pronevjeri pet milijardi rubalja u predmetu protiv Aleksandra Gitelsona, bivšeg vlasnika Banke Istočnoevropske finansijske korporacije (EEFC banke, St. Petersburg) i bivšeg predsjednika Uprave kompanije Inkasbank, rekao je portparol tog komiteta Vladimir Markin.

Gitelson je od maja 2006. do maja 2007. uspostavio kontrolu nad nekoliko banaka, uključujući rusku Vyborg banku, Urals Trust Banku i Srpsku banku EEFC Banja Luka (IEFK), saznaje portal Istinito.

Banjalučka IEFK banka, utvrdili su istražioci, prebacila je od januara do aprila 2007 pet milijardi rubalja (oko 150 miliona USD) na Gitelsonove račune u EEFC! Istražioci tvrde da je Gitelson onda ilegalno povukao više od 2,5 milijardi rubalja (73 miliona dolara) od EEFC banke.

IEFK banka u Banjaluci osnovana je 12. juna 2007. i postala je deseta članica ove grupacije. Filijala je otvorena 20. juna 2007. u Laktašima, a događaju su prisustvovali tadašnji premijer RS Milorad Dodik i osumnjičeni Aleksandar Gitelson.

Dodik je tada rekao da je prvobitni interes otvaranja „Banke istočno-evropske korporacije“ /IEFK/ u RS bio približavanje i podrška poslovnim odnosima između Srpske i Rusije.

Nakon što je sa predsjednikom Upravnog odbora Korporacije IEFK-a Aleksandrom Vladimirovičem-Gitelsonom otvorio filijalu banke, Dodik je u izjavi novinarima tada odbacio spekulacije da svojim prisustvom na otvaranju filijale ove banke favorizuje određeni kapital ili banku.

„Smatram da svaki novi poslovni objekat kada se otvori treba da ima podršku Vlade RS i mislim da je veoma važno da se na početku poslovnog angažmana ove banke u Srpskoj pruži podrška na ovakav način“, istakao je Dodik.

Dodik je tada rekao da se s Gitelsonom sreo još 2006. godine kada je dogovorio otvaranje ove banke, istakavši da je Vlada RS “u određenoj obavezi da stvori realne i svima jednake uslove kada je riječ o bankarskom poslovanju u RS“. On je najavio otvaranje još pet filijala ove banke u RS.

„Za nas u RS ovi partneri su dobrodošli i oni će sigurno poboljšati ponudu u ovom sektoru i učvrstiti finansijski sektor RS“, zaključio je tada Dodik.

Srbija nije dala dozvolu za otvaranje banke EEFC, ali je naknadno otvoreno predstavništvo banjalučke IEFK banke.

Prema saznanjima portala Istinito, tu banku kasnije je kupila Mikrofin banka.

Istražno odjeljenje St. Petersburga sumnjiči Gitelsona i bivšu izvršnu direktoricu Inkasbanke Tatjanu Lebedevu za pronevjeru više od 1,9 milijardi rubalja (55 miliona dolara) koje je vladin odbor za financije Lenjingradske regije položio kod Inkasbanke od maja 2006 do maja 2007.

"Istražioci su prikupili dovoljno dokaza da se podignu optužnice", rekao je Vladimir Markin.

Gitelson je uhapšen u Austriji u aprilu 2013. zbog optužbi za prevaru. "Kronen cajtung“ tada je objavio da mu je suđeno 2011. U Rusiji mu je suđeno, javili su mediji, zato što je jednom ruskom gradu uzeo 12 miliona evra, a nakon toga nestao.

Austrija je izručila bivšeg bankara u decembru 2013.

trenutak ...