"OVO JE KLJUČNI TRENUTAK": Doktorica Darija Kisić-Tepavčević otkrila kada će se Srbima život vratiti u normalu

Doktorka Darija Kisić-Tepavčević je bila gost u emisiji Fokus

  • Regija

  • 07. Apr. 2020  07. Apr. 2020

  • 0

Stabilnost podataka ohrabruje, ali sad je potrebna maksimalna odgovornost, rekla je u emisiji Fokus dr. Darija Kisić Tepavčević.

- Mnogi nas optužuju da je svaka nedelja ključna, ali jeste tako - svaki dan je ključan - kaže ona.

Prema njenim riječima, od šeste do osme nedjelje bio je ključan period u određenim zemljama.

Ipak, navodi da epidemija ne može da traje beskonačno i da ima svoj početak i kraj, ipak to danas ne mora da prođe samo od sebe odnoseći brojne živote.

- Čovjek se u savremenom svjetu trudi da utiče na epidemiju - kaže dr. Kisić-Tepavčević.

Ipak nijedan lijek nije imao toliko učinka koliko socijalno distaniranje i pranje ruku.

Nakon pet nedjelja ne možemo biti sigurni da li je pik dostignut, ali ako bismo se ponašali neodgovorno, pik bi se desio. Dr. Kisić-Tepavčević vjeruje da se sada ipak nalazimo u piku.

Više od 100 osoba je na respiratoru, ali se ona nada će se neki uspješno skinuti sa respiratora, ali je rizik za komolikacije veliki.

U Srbiji je danas procenat smrtnosti 2,49, manje je od jučerašnjeg procenta, ali koliko stvarno to se ne zna. Dr. Kisić-Tepavčević smatra da je niži, jer mnogi nisu testirani.

Postepeno vraćanje u normalan život slijedi u bliskoj budućnosti.

- Broji se u nedeljama - kaže.

Ono što je, prema njenim riječima, sigurno jeste da život nakon ovog virusa neće biti isti. Dodaje da ide toplo vrijeme i da to ne odgovara virusu i to nam pogoduje.

- Vremensku odrednicu bih mogla da vam kažem, ali neću - kaže dr Kisić-Tepavčević i objašnjava da se optimistične prognoze ne iznose zbog rizika da tako ne bude, jet nakon toga slijede kritike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...