MINISTAR ŠERANIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI: U Republici Srpskoj testirano 179 uzoraka, na koronavirus pozitivno je…

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić obratio se javnosti

  • Hronika

  • 08. Apr. 2020  08. Apr. 2020

  • 0

U Republici Srpskoj koronavirus potvrđen je kod još dvije osobe i broj ukupno zaraženih u tom bh. entitetu sada iznosi 348 – rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Pojasnio je da je u protekla 24 sata izvršeno 179 laboratorijskih analiza.

Kada su u pitanju novozaraženi, riječ je o dva muškarca iz Banje Luke i Laktaša, srednje i mlađe životne dobi.

- Jedan od njih je već hospitalizovan i bio je u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) RS sa srednje teškom kliničkom slikom, a drugi je imao kontakt s pozitivnom osobom – rekao je on.

Naglasio je da bez obzira što je svega dvoje potvrđenih na koronavirus od 179 izvršenih testiranja, nema opuštanja i moraju se poštovati sve preporuke za suzbijanje širenja koronavirusa.

- Struktura ovih nalaza je najviše vezana za zdravstvene radnike, čije smo nalaze uzimali u Banjoj Luci, Bijeljini, Gradišci i Istočnom Sarajevu, zatim oporavljenih osoba te onih iz lokalnih karatina – rekao je resorni ministar i najavio i nova testiranja u zdravstvu.

Ukupan broj oporavljenih osoba od novog virusa korona u RS je sada 65. Od ukupnog broja oporavljenih 46 osoba je iz Banje Luke, sedam je iz Laktaša, tri iz Kneževa, a po dvije iz Modriče, Prnjavora i Čelinca.

- I broj oporavljenih ide po proporciji broja pozitivnih na koronavirus – naveo je on.

Trenutno je u tom bh. entitetu pod zdravstvenim nadzorom 6.773 osoba, a iz zdravstvenog nadzora izašlo je njih ukupno 14.991.

Pet pacijenata je priključeno na respiratore u UKC RS. Do sada su izvršena ukupno tri laboratorijska testiranja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...