NOVI ULTIMATUM MILORADA DODIKA: "Ako RS ne dobije 40 posto novca, nema sporazuma s MMF-om"!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da još uvijek nema suglasnosti o raspodjeli 330 miliona KM koje bi BiH trebala dobiti od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), te otkrio kako se RS ne slaže s uobičajenom formulom raspodjele novca 33 posto za RS a 66 posto za Federaciju BiH.

  • Politika

  • 08. Apr. 2020  08. Apr. 2020

  • 25

Dodik je pojasnio da je riječ o kriznom paketu MMF-a, a ne o redovitim sredstvima MMF-a, te kazao da se ne bi trebala promjenjivati uobičajena proporcija jedna trećina za RS a dvije trećine za Federaciju BiH. Dodik kaže da bi ovoga puta RS-u trebalo pripasti najmanje 40 posto! 

Inače, formula 33:66 uobičajeno se primjenjivala kod svih dosadašnjih podjela sredstava, uključujući i raspodjelu sredstava od PDV-a. U slučaju primjene formule 40:60 posto, Republika Srpska bi dobila oko 23 miliona KM više nego što joj inače pripada.

“Očekivali smo da ćemo imati raspodjelu 60 prema 40 posto, s time što bi se pola postotka i s jedne i sa druge strane dalo Brčko distriktu, koji nije uopće uključen u ovaj aranžman”, izjavio je Dodik.

On je naglasio da o tome nije postignut dogovor i dodao da ni u samoj Federaciji nije postignut dogovor o kantonalnoj raspodjeli sredstava i da je to dovelo do toga da taj aranžman s MMF-om nije potpisan.

“Gubimo sedam dana i vjerujem da ćemo narednih dana uspjeti dogovoriti se i poslati MMF-u, jer nema paketa pomoći bez tih stranih sredstava od MMF-a i drugih kreditora”, rekao je Dodik.

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...