ŠTA SE TO TAMO DEŠAVA?: Uprkos pandemiji, u ovoj je zemlji drastično porasla prodaja novih automobila

U vremenima kada je uslijed pandemije koronavirusa doslovno stalo tržište, a gotovo sve grane ekonomije bilježe drastične padove, u ovoj zemlji tržište automobila bilježi rast.

  • Auto

  • 08. Apr. 2020  

  • 0

Koronavirus je uspio paralizirati i Rusiju pa je javni sektor na prisilnom godišnjem sve do kraja aprila. Mnogi Rusi napustili su gradove i privremeno se preselili na vikendice u ruralnim dijelovima zemlje. Stale su i tvornice, bar većina njih, a ipak, tržište automobila je procvalo. Tajna leži u velikom padu vrijednosti ruske valute pa su Rusi požurili kupiti aute po starim cijenama. 

alt

Prema podacima analitičke agencije "Autostat", Rusi su u prošlom mjesecu kupili preko 160.640 novih automobila, što je porast od gotovo 23% u odnosu na isto razdoblje lani. Očekivano, najprodavanija je Lada s petinom tržišta u svojim rukama, a slijedi Kia s 23.648 prodanih primjeraka (+35%) i Hyundai (oko 18.000 p.p, +29,3%). Sklonost korejskim markama je sasvim logična s obzirom na to da se modeli za tamošnje tržište proizvode u domaćim pogonima. Top 5 zaokružuju još dvije "domaće" marke, Renault (oko 13.000 p.p, +10,2%) i Volkswagen (11.617 p.p, +39,5%).

alt

Najprodavaniji modeli na ruskom tržištu su i dalje Ladini, Granta i Vesta s po više od 10 hiljada prodanih primjeraka. Dalje slijede Kia Rio, Hyundai Creta i VW Polo Sedan. 

Podaci za april će biti daleko lošiji, procjenjuju brojni stručnjaci. Osim viših cijena, tu je i činjenica da je zbog karantene moguća kupovina auta samo putem interneta. Također, očekuje se da će tokom aprila koronavirus ozbiljnije zahvatiti Rusiju.

(Index.hr / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...