PLIVAJU U PARAMA: Ovo je 10 najmlađih milijardera u 2020. godini, iznenadićete se ko je sve na listi…

Američki magazin Forbes objavio je novu listu najmlađih milijardera na svijetu za 2020. godinu

  • Ekonomija

  • 09. Apr. 2020  09. Apr. 2020

  • 2

Od 2.095 milijardera na svijetu, samo ih je deset mlađih od 30 godina. Zajedno, oni imaju bogatsvo od 15,9 milijardi dolara, a dolaze iz Sjedinjenih Država, Brazila, Njemačke, Hong Konga, Irske i Norveške.

Kylie Jenner

Godina: 22

Bogatstvo: 1 milijarda dolara

Izvor novca: kozmetika

Vlasnica kozmetičke linije je najmlađa svjetska milijarderka ikada. U novembru je sklopila ugovor o prodaji 51 posto udjela u Kylie Cosmetics kozmetičkom gigantu Coty Inc., za 600 miliona dolara.

Alexandra Andresen

Godina: 23

Bogatstvo: 1 milijarda dolara

Izvor novca: investicijska kompanija

Katharina Andresen

Godina: 24

Bogatstvo: 1,1 milijarda dolara

Izvor novca: investicijska kompanija

Norvežanke, sestre Alexandra i Katharina, su 2007. naslijedile po 42 posto porodične investicijske firme Ferd. Njihov otac Johan još uvijek vodi Ferd i kontrolira 70 posto glasačkih prava dvostrukom strukturom dionica.

Gustav Magnar Witzoe

Godina: 26

Bogatstvo: 2, 3 milijarde dolara

Izvor novca: uzgajanje ribe

Witzoe je vlasnik gotovo polovine Salmara ASA, jednog od najvećih svjetskih proizvođača lososa, kojim i dalje upravlja njegov otac. Norveški nasljednik bavio se manekenstvom, investiranjem u tehnologije i nekretnine.

Elizabeth Furtwaenger

Godina: 28

Bogatstvo: 1,2 milijardi dolara

Izvor novca: izdavaštvo

Furtwaenger i njen stariji brat Jacob dobili su po 37,4 posto udjela u porodičnoj njemačkoj medijskoj kompaniji od svog oca Huberta Burde, koji više nije milijarder. Izdanja Burda Medije uključuju njemačka izdanja magazina „Elle“ i „Playboy“. Furtwaenger i Jacob rade u Upravnom odboru.

Jonathan Kwok

Godina: 28

Bogatstvo: 2 milijarde dolara

Izvor novca: nekretnine

Kwok je zajedno sa svojim starijim bratom Geoffreyjem naslijedio udio njihovog pokojnog oca Waltera Kwoka u „Sun Hung Kai Properties“, najvećoj kompaniji za nekretnine u Hong Kongu.

John Collison

Godina: 29

Bogatstvo: 3,2 milijarde dolara

Izvor novca: Stripe

Stripe, firma za plaćanje koja su osnovali John i njegov stariji brat Patrick, prikupila je 250 miliona dolara od ulagača pri procjeni vrijednosti od 35 milijardi dolara u septembru 2019. John, rođen i odrastao blizu Limericka u Irskoj, sada živi u San Franciscu, gdje je sjedište Stripea.

Evan Spiegel

Godina: 29

Bogatstvo: 1,9 milijardi dolara

Izvor novca: Snapchat

Suosnivač Snapchata jedan je od najmlađih izvršnih direktora javne velike berzanske kompanije na svijetu. Spiegel je rođen u SAD, ali je 2018. dobio i francusko državljanstvo.

Pedro de Godoy Bueno

Godina: 29

Bogatstvo: 1,1 milijardu

Izvor novca: dijagnostičke usluge

Pedro je sin pokojnog Edsona de Godoya Buenoa (umro 2017.), nekada najbogatijeg milijardera u zdravstvu u Brazilu. Bueno je generalni direktor i najveći dioničar firme za laboratorijske usluge Diagnósticos da América SA. Vrijednost dionica ove firme je skoro utrostručena u posljednjih godinu dana.

Lisa Draexlmaier

Godina: 29

Bogatstvo: 1 milijarda

Izvor novca: auto dijelovi

Draexlmaier i njen otac Fritz upravljaju kompanijom Fritz Draexlmaier Holdings GmbH, a bave se proizvodnjom dijelova za automobile. Lisa, koja je sada jedini vlasnik, prvi se put pridružila popisu milijardera.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...