POTPUNI ZAOKRET: Crna Gora iznenada uvela drastične mjere u borbi protiv koronavirusa, sve se mijenja iz temelja...

Crnogorske zdrastvene vlasti objavile su u srijedu navečer novu mjeru zaštite od širenja koronavirsa kojom se zabranjuje...

  • Regija

  • 09. Apr. 2020  

  • 0

...prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jedne osobe, osim djece mlađe od 12 godina. Na ovu mjeru odlučili su se jer je u prethodna dva dana vidno povećan broj građana na ulicama crnogorskih gradova.

"Analizirajući epidemiološku situaciju u Crnoj Gori utvrđeno je značajno povećanje broja građana na ulicama i javnim površinama jučer i danas i to predstavlja nedopustiv nivo kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja“, saopćeno je nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Nova mjera, koja će na snagu stupiti od četvrtka, obavezna je institucionalna izolacija osoba zaraženih koronavirusom i onih osoba koje su se oporavile, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 sata. U sportskoj sali "Bemaks Arena" u Podgorici krajem prošle sedmice napravljena je privremena bolnica, sa 144 kreveta, za lakše pacijente oboljele od koronavirusa.

Također, biće zabranjeno svako zadržavanje građana na plažama i izletištima, a već je stupila na snagu zabrana sportskog ribolova na rijekama i moru.

"Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak osoba koje imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman, ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije", saopćeno je iz crnogorskog Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

U Crnoj Gori je u posljednjih 24 sata registrirano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 315 osoba. Ukupno u toj zemlji inficirano je 249 osoba, od kojih su dvije preminule.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...