IVANCOV I DODIK PUŠU U ISTU TIKVU: "Rusija će pomoći i FBiH, ali je pomoć zatražila samo RS"!

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je danas da prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona dopremljen u bh. entitet Republiku Srpsku na zahtjev njenog rukovodstva.

  • Politika

  • 09. Apr. 2020  09. Apr. 2020

  • 2

Ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je danas da prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona dopremljen u bh. entitet Republiku Srpsku na zahtjev njenog rukovodstva.

Nakon što je na banjalučki aerodorm sletio prvi avion iz Rusije, Ivancov je pojasnio da su doputovali i ruski ljekari spremni da pomognu kolegama u RS-u u teškoj situaciji usljed koronavirusa, u kojoj se nalazi taj bh.entiet, kao i više drugih zemalja širom svijeta.

- Stiže i specijalna tehnika kako bi se omogućila dezinfekcija prostora i zgrada i sve ono što je potrebno za spriječavanje širenja koronavirusa – rekao je ruski ambasador u BiH.

On je izrazio nadu da će to pomoći da se olakša situacija.

- Zajedničkim naporima prevazit ćemo ovo sve – rekao je Ivancov i istakao da su spremni da pomognu i Federciji BiH, iz koje nisu imali zahtjeve za takvu vrstu pomoći.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da je pomoć stigla na zahtjev iz RS, ali da je spreman urgirati da se pomoć obezbijedi i za FBiH.

"Zahvalio bih se ruskoj državi, predsjedniku Putinu, Lavrovu i ambasadoru koji je zajedno sa nama radio na ovome. Tamo gdje izvrše dezinfekciju prostora njihovim sredstavima kažu da kao nije bilo korone. Trebamo učiniti ta mjesta sterilnim. Iako se sami bore protiv korone nisu izostala njihova htijenja da nama pomogunu, na čemu smo zahvalni", kazao je Dodik i dodao:

"Preporučujem ljudima u FBiH da iskoriste priliku i od nadležnih institucija Rusije zatraže da i njima se pomogne, i ja ću javno podržati takav zahtjev i nazvat ću određene ljude u FBiH da se to i tamo uradi. Mislim da je važno da njihovi stručnjaci uđu u centre u Mostaru, Tuzli i Sarajevu. Oni moraju da imaju inicijativu, kao da je to problem. Ovo jeste na zahtjev RS, ali to ne znači da treba biti ovdje zadržano. Ukoliko žele organi FBiH, neka napišu zahtjev i uradiću isto kao i ovdje da se pomogne".

(SL.B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...