U DRUGIM ZEMLJAMA OVA MJERA DONIJELA JE IZVRSNE REZULTATE: Erdogan donio odluku o praćenju zaraženih osoba putem aplikacije

Turske vlasti će pratiti kretanje osoba koje su se pokazale pozitivne na testiranju na koronavirus i članove njihovih porodica zahvaljujući aplikaciji za pametni telefon, saopćila je u četvrtak vlada sa ciljem da zaustavi ubrzano širenje epidemije u Turskoj.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2020  

  • 0

Ako bolesnik ili osoba koja je s njim bila u dodiru izađe iz svoje kuće, primit će SMS poruku, a zatim i automatizirani telefonski poziv kojim se od njega traži da se vrati, ističe ured turskog predsjednika u videoprezentaciji te mjere. Ako ne posluša ili ponovi prekršaj, policija će biti obaviještena i slijedi mu kazna.

Vijest o ovoj mjeri, koja ove sedmice treba stupiti na snagu, dolazi u trenutku kad više europskih zemalja razmišlja o primjeni pametnih telefona u borbi s virusom COVID-19, a da se pritom ne naruši privatnost.

Ured turskog predsjednika tvrdi da će se to praćenje provoditi u poštovanju zakona o zaštiti ličnih podataka i da će se sve prikupljene informacije uništiti kad epidemija prođe.

- Zahvaljujući sličnim projektima u drugim zemljama svijeta ostvareni su izvrsni rezultati u suzbijanju koronavirusa - ističu iz ureda.

Epidemija u Turskoj ubrzano se širi već nekoliko dana. U zemlji je zabilježeno više od 38.000 oboljelih od kojih je 812 umrlo.

Zbog takve situacije predsjednik Recep Tayyip Erdoğan uveo je niz mjera: zatvaranje škola, barova i kulturnih institucija, prekid avionskog saobraćaja i ograničenje putovanja.

Ipak, opozicija i ljekari pozivaju Erdoğana da uvede opću karantinu, što predsjednik odbija jer ne želi paralizirati oslabljenu tursku ekonomiju.

Zasad samo stariji od 65 godina, mlađi od 20 i hronični bolesnici ne smiju izlaziti iz kuće, pa ni u kupovinu hrane.

(Jutarnji list / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...