NE MOGU IM ODOLJETI NI STARI NI MLADI: Od nekoliko jeftinih sastojaka napravite domaće USKRŠNJE KOLAČIĆE i oduševite ukućane… (VIDEO)

Naš današnji slatki zalogaj priprema se za 90 minuta, donosimo recept za 4 osobe

  • Gastro

  • 10. Apr. 2020  

  • 0

SASTOJCI

225 g oštrog brašna

125 g maslaca

150 g šećera u prahu

2  jaja

Glazura i ukrašavanje:

100 g čokolade za kuhanje

60 g šećera u prahu

½ limuna

PRIPREMA

U zdjelu prosijemo šećer u prahu, dodamo omekšali maslac i izmiješamo glatku smjesu.

Zatim umiješamo dva žumanjka, dodamo prosijano oštro brašno i umijesimo tijesto. Od tijesta oblikujemo kuglu, umotamo je u prozirnu kuhinjsku foliju i stavimo u hladnjak na 30 minuta.

Zatim tijesto razvaljamo valjkom, na papir za pečenje, na debljinu 4-5 milimetara i jajolikim modelom za tijesto izrežemo željene oblike.

Višak tijesta odstranimo, a jajolike oblike, zajedno s papirom za pečenje premjestimo na lim, te stavimo peći na 125°C, 5-7 minuta.

Za to vrijeme prosijemo šećer u prahu, dodamo procijeđenu kašiku soka od polovice limuna i miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu (šećernu glazuru).

Tamnu čokoladu rastopimo na pari.

Pečene oblike izvadimo na rešetku za kolače, ostavimo da se ohlade, te oslikavamo otopljenom čokoladom, šećernom glazurom i ukrasima.

U slast!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...