"SB" U POSJEDU DOKUMENTA: Pismo namjere MMF-u potpisali svi osim zvaničnika HDZ-a (FOTO)

Bosna i Hercegovina bi mogla da izgubi novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Naime, za aranžman s MMF-om je potrebna saglasnost svih nivoa vlasti u BiH.

  • Mini market

  • 10. Apr. 2020  10. Apr. 2020

  • 4

Pismo namjere su kao članovi Fiskalnog vijeća BiH već potpisali predsjedavajući VM BiH Zoran Tegeltija, entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković, guverner CBBiH Senad Softić te ministrica finansija RS Zora Vidović.

Svoje potpise na Pismo namjere još samo nisu potpisali predstavnici HDZ-a, ministar finasija BiH Vjekoslav Bevanda i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

"Slobodna Bosna" je u posjedu navedenog dokumenta na kojem nedostaju dva potpisa zvaničnika HDZ-a:

alt

Naime, HDZ traži da se u raspodjelu novca MMF-a uključe kantoni, što bi bio neviđeni presedan.

Premijer FBiH Fadil Novalić jučer je pojasnio da pravila oko raspodjele sredstava od MMF-a postoje 22 godine i da nikada nisu mijenjana.

- Ja uopšte ne vidim razlog zašto bi ih sad mijenjali. To je jedan aspekt koji posmatramo između RS-a i FBiH. Ali poslije 22 godine, mi bi sad prvi put uveli i kantone. Znači, umjesto sedam potpisa na Pismu namjere bi bilo 17. I to bi bio neki vrlo složen princip usaglašavanja, i mi ga ne želimo uvoditi - istakao je Novalić.

Dodaje da je kao premijer FBiH potpisao Pismo namjere, koje je i usvojeno, te je na HDZ-u da ga potpiše ili ne potpiše, od čega sada ovisi i cijeli aranžman.

Danas su iz HDZ-a pokuši organizirati i sjednicu Fiskalnog vijeća BiH, iako je taj potez bio suvišan jer je sjednica bespotrebna. BiH od aranžmana s MMF-om sada samo dijele potpisi iz HDZ-a.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...