BOMBA IZ OPEC-a: Dogovoreno najveće smanjenje proizvodnje nafte u historiji

Ministri članica skupine OPEC+, najvećih izvoznica nafte, na videokonferenciji u nedjelju dogovorili su smanjiti prozvodnju nafte za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, objavio je na Twitteru meksički ministar energetike Rocio Nahle.

  • Svijet

  • 12. Apr. 2020  

  • 0

Da je postignut dogovor o smanjenju svjetske proizvodnje nafte za oko 10 posto objavili su zvaničnici nekoliko država koje su učestvovale na sastanku putem video linka.

Sastanak je "završio konsenzusom proizvođača OPEC+ o smanjivanju proizvodnje od maja", napisao je na Twitteru saudijski ministar energetike Abdul Aziz bin Salman.

Radi se o najvećem smanjivanju proizvodnje u historiji, u nadi da će se time povećati cijene nafte.

Kremlj je potom objavio da ruski predsjednik Vladimir Putin, američki predsjednik Donald Trump i saudijski kralj Salman podržavaju dogovor.

Dogovoreno smanjenje manje je za 300.000 barela dnevno od predloženog u petak koje su podržali Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC i njeni partneri u proširenom OPEC+ formatu.

Meksiko je odbio svoju proizvodnju smanjiti za 400.000 barela dnevno kako je traženo i ostao je pri svojoj ponudi da proizvodnju smanji za 100.000 barela što je na kraju na videokonferenciji i prihvaćeno za ta dva mjeseca.

Cijene sirove nafte su se posljednja dva mjeseca prepolovile zbog globalnog usporavanja privrednih aktivnosti uslijed pandemije korona virusa koja je smanjila potražnju za tom sirovinom te rata cijenama između Saudijske Arabije i Rusije.

Nije jasno, međutim, koliko je dogovor obvezujući i hoće li ga se zemlje proizvođači nafte pridržavati u praksi.

Vodeće zemlje izvoznice nafte zbog odbijanja Meksika nisu uspjele u petak dogovoriti smanjenje proizvodnje nafte iako je i Trump ponudom meksičkom predsjedniku pokušao pomoći u postizanju sporazuma.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador u petak je rekao da mu je Trump ponudio dodatno smanjiti proizvodnju u SAD-u u korist Meksika ali ta ponuda nije bila dovoljna za postizanje dogovora.

(N1 / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...