MILIJARDER ELON MUSK DOLAZI NA SVOJE: Ideja povezivanja dva evropska glavna grada postaje isplativa, evo kako će sve funkcionirati….

Projekt Hyperloop osmislio je prije nekoliko godina Elon Musk, ali ga je dao na slobodno korištenje i razvijanje svim kompanijama koje tako nešto interesira

  • HiTec

  • 13. Apr. 2020  

  • 1

Od tada se idejom transporta putem ultrabrzih vagona u niskotlačnim ili vakumskim cijevima bavi cijeli niz studentskih timova, kompanija i eksperimentalnih laboratorija u svijetu, a jedna od njih je i nizozemska kompanija Hardt Hyperloop. Ona je osnovana 2017. godine nakon pobjede na jednom Muskovom natjecanju za idejna rješenja, a zalažu se za to da ovaj način prijevoza zamijeni klasični na srednjim relacijama unutar Europe.

Povezivanje metropola poput Amsterdama i Pariza, na primjer, Hyperloopom kojim kapsule putuju brzinama do 1.000 km/h, omogućilo bi skraćivanje vremena putovanja kopnom između ta dva grada na samo 90 minuta, a sada Nizozemci imaju i studiju kojom dokazuju da je projekt i ekonomski isplativ.

U suradnji s provincijom Sjeverni Holland naručili su ekonomsku studiju koja je pokazala da bi povezivanje Amsterdama s Parizom, ali i Bruxellesom, Düsseldorfom i Frankfurtom ovoj provinciji donijelo 275 milijardi eura dodatnog bruto domaćeg proizvoda. Najveći dio ovog iznosa došao bi od ušteda koje bi se ostvarile kraćim putovanjima na posao i s posla te posljedično većom mobilnošću radne snage koja bi lakše i brže stizala u Amsterdam i okolicu.

Dodatno, rasteretio bi se i zračni promet na inače vrlo prometnom amsterdamskom aerodromu Schipol, za otprilike 24.000 letova na kraćim relacijama, što bi značajno smanjilo i ekološki utjecaj transportne industrije.

 

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...