PROCURILI DETALJI IZ BOLNICE: Boris Johnson je koronavirus "nadigrao" zahvaljujući zadivljujućem naporu Novozelanđanke i Portugalca

Britanski premijer Boris Johnson je u svojem prvom obraćanju nakon sedmicu dana provedenih na intenzivnoj njezi zahvalio svim radnicima britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) nazivajući ih 'kucajućim srcem' Velike Britanije. Ali nakon sedam dana provedenih u bolnici St.Thomas' premijer još nije spreman za povratak na posao.

  • Društvo

  • 13. Apr. 2020  13. Apr. 2020

  • 0

Posebne riječi hvale dobilo je dvoje medicinskih tehničara koji su 48 sudbonosnih sati bili pored premijerove bolničke postelje.

- Razlog zbog kojeg je moje tijelo počelo primati dovoljno kisika bio je jer su oni svake sekunde u noći motrili na mene i brinuli se kako bi mi pružili potrebnu njegu - rekao je Johnson.

Medicinari koji su bili uz njega u, kako je sam to rekao, 'trenutku kada su stvari mogle poći po zlu', bili su Jenny McGee iz Novog Zelanda i Luis Pitarmi iz Portugala, čija je imena premijer posebno spomenuo u svojem govoru.

Jenny dolazi iz Invercargilla na Novom Zelandu, a njezin brat Rob je za New Zealand Herald rekao da je pričao s njom baš nakon što je krenula "u još jednu noćnu smjenu".

- Jako smo ponosni na Jen, ne samo na podršku koju je dala Borisu, već i na ono što ona radi svakodnevno kako bi pomogla ljudima - rekao je i dodao da je Jenny bila u potpunosti iznenađena kad je čula svoje ime na televiziji, a istovremeno i ponosna što je Boris javno priznao kakav 'odličan posao' obavljaju svi zdravstveni radnici NHS-a.

Na novozelandskoj televiziji javili su se i njezini roditelji. Prepričavajući razgovor s njom, Caroline McGee je kazala da joj je kći rekla da je sve doživjela pomalo nadrealno.

- Nije mogla vjerovati da njeguje britanskog premijera, izjavila je majka.

Otac Mike kaže da je vidio kćerine fotografije nakon završetka smjene na kojima izgleda premoreno i iscrpljeno.

- Ali mora se vratiti već za 12 sati i krenuti ispočetka... Opisivala nam je ona svoj posao tokom godina i ona je naprosto takva, brine o svakom pacijentu jednako, ma o kome se radilo, kaže Mike.

Obitelj McGee ističe da se jako ponose svojom Jenny.

- Meni je naprosto nevjerojatno da ona ili bilo koja druga sestra uspije biti tamo po 12 sati u komadu, sjediti i pratiti pacijenta i izlaziti na kraj sa svim stvarima koje stalno mogu iskrsnuti, a sve kako bi održale pacijente na životu. To je apsolutno zadivljujuće. Kad smo čuli da je Boris Johnson završio na intenzivnoj, bilo nam je jasno da bi u nekom trenutku mogla biti zadužena za njega, dodao je Mike McGee.

Posebne riječi "zahvale i divljenja" stižu i iz medicinske škole Verdon u Invercargillu koju je Jenny pohađala. U statusu na Facebooku njezini bivši učitelji opisuju je kao ugodnu i skromnu osobu.

Spasili su mi život

Drugi medicinski tehničar koji je bio uz premijera je Luis Pitarmi, porijeklom iz okoline Porta, kojem je na dobroj brizi o britanskom šefu vlade čestitao lično predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa. U saopćenju koje je objavio stoji da je zahvalan i svim portugalskim medicinarima koji u Portugalu i širom svijeta s predanošću pružaju pomoć u borbi protiv pandemije.

- NHS mi je spasio život, bez sumnje, rekao je 55-godišnji Johnson nakon 7 noći provedenih u londonskoj bolnici St Thomas' gdje je primljen zbog simptoma COVIDA-19 koji nisu popuštali. Na odjelu intenzivne njege proveo je tri dana nakon što mu se stanje naglo pogoršalo. Primao je terapiju kisikom, ali nije pokazivao znakove upale pluća ili potrebu za respiratorom. Dominic Raab, ministar vanjskih poslova i čovjek kojeg je Boris ovlastio da ga privremeno mijenja, poručio je u utorak da je premijer bio "dobra raspoloženja".

Od četvrtka 9. a kaprilada je s intenzivne vraćen na obični bolnički odjel traje njegov proces oporavka.

- Prema savjetu medicinskog tima premijer se neće odmah vratiti na posao - poručili su iz njegova ureda.

Stigao u rezidenciju

Njegov otac Stanley Johnson rekao je 10. a dprilaa će Borisu biti potreban period odmora kako bi se oporavio od Covida-19 čime je odbio pretpostavke da će se premijer brzo vratiti na posao. Premijer je u nedjelju stigao u Chequers, rezidenciju 60-ak kilometara izvan Londona u blizini sela Ellesborough u Buckinghamshireu, kako bi se u potpunosti oporavio od koronavirusa u pratnji zaručnice Carrie Symonds.

Njegov portparol rekao je da on "može ići u kratke šetnje, u periodima odmora, što je dio njege koju prima koja pomažu njegovom oporavku".

- Iz bolnice je otpušten tek jučer, a sve odluke o povratku na posao u vladu donijet će slijedeći savjete njegovog medicinskog tima - rekao je portparol.

Britanski Telegraph je prenio da su Johnsonovi testovi na koronavirus negativni, nakon što je otpušten, što znači da je sada u potpunosti razvio imunitet.

Ipak, sada se postavlja pitanje daljneg upravljanja zemljom. Velika Britanija je odustala od prvobitnog plana popuštanja mjera koje su trebale uslijediti od ponedjeljka 13. aprila. Očigledno je da će ministar Raab i dalje služiti kao njegov zamjenik.

(Jutarnji list / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...