KAKO JE SLOVAČKA STALA U KRAJ PANDEMIJI: Iako je optužuju za "nedemokratske metode", Slovačka je, za sada, sa samo dvije žrtve, evropski šampion u borbi protiv COVID-a19!

Od svih evropskih država, iako se iz nekih razloga izbjegava istaknuti i u medijima i u stručnoj međunarodnoj javnosti, najviše uspjeha u borbi protiv koronavirusa ima Slovačka

  • Svijet

  • 15. Apr. 2020  

  • 0

U ovoj su zemlji koja ima 5,5 miliona stanovnika do sada registrirana samo dva smrtna slučaja, broj oboljelih se  kreće ispod  900 stotina, dok je više od 30 hiljada ljudi testirano na koronovirus. Naravno, da se ove brojke u danima koji slijede mogu bitno promijeniti, ali ipak ostaje neupitan zaključak da je Slovačka u dosadašnjem periodu najuspješnija evropska zemlja u sprječavanu širenja ove pandemije.

OŠTRO I NA PRVU LOPTU

Vlastima u Slovačkoj je donekle na ruku išlo i to što je prvi slučaj koronavirusa registriran relativno kasno u odnosu na druge evropske zemlje, 6. marta ove godine. Prvi oboljeli je bio stariji muškarac čiji se sin prehodnih dana vratio iz Italije, pa se smatra da je on "nulti pacijent". Vlast je reagirala pravovremeno i energično: možda je sreća bila što se na čelu Vlade u tom trenuku nalazio Peter Pellegrini, koji je ujedno bio i ministar zdravstva. Slovačka je upravo u tom periodu prolazila kroz promjenu Vlade, koja je izvršena 23. marta. Privremeni premijer Pelllegrini (i sam talijanskog porijekla) naredio je rigorozne mjere, možda  najoštrije koje je provela jedna zemlja u Evropi. Promptno je zaustavljen sav avionski, željeznički i autobusni  saobraćaj. Bez odgađanja su zatvorene sve škole, uvedena je obavezna 14-dnevna karantena za svakoga ko je ulazio u Slovačku. Restrikcije su dodatno  pooštravane u narednim danima. 

Prvi smrtni slučaj u Slovačkoj je zabilježen 1, aprila, drugi i za  sada posljednji, 7. aprila. Broj zaraženih je također nizak, 835. ( u poređenju sa 1.110 koliko ih je u Bosni i Hercegovini.)

Iako se slovački model borbe protiv koronavirusa pokazao kao najefikasniji, sa najmanje oboljelih i najniži brojem žrtava u cijeloj Evropi, oštrina mjera za kojima je posegnula vlast te zemlje nailazi na kritike i osude. Neke organizacije zadužene za zaštitu ljudskih prava optužile su vlasti u Slovačkoj da su se "ogradile zidovima" od svojih susjeda, na šta je, tvrde, ova zemlja navikla u svojoj prošlosti, čime se jasno aludiralo na život u komunizmu,  iza "željezne zavjese". Slovačka vlada optužuje se i da provodi "rasistički režim" prema Romima, budući da je vlast zatvorila i izolirala neka romska naselja u kojima se pojavio koronavirus. U Slovačkoj živi velika romska zajednica koja čini 8% stanovništva, a vlast na kritike odgovara da se prema  njihovim naseljima provode iste mjere kao i prema svim zajednicama u kojim je registriran koronavirus.

VELIKA PODRŠKA SLOVAKA MJERAMA VLADE

Treba, još jednom podsjetiti, na što ukazuje i hrvatski internetski portal za vanjsku politiku "Advance", da se u Slovačkoj borba protiv koronavirusa vodila u vrijeme smjene jedne i inaugiriranja nove Vlade. Privremenog premijera Pera Pellegrinija (iz socijaldemokratske sranke SD) zamijenio je  novi premijer Igor Matovič, koji dolazi iz konzervativne sranke "Običan narod". No, očigledno da je unutar vlasti u Slovačkoj, za što velike zasluge ima predsjednica Zuzana Čaputova, postojao čvrst kosenzus i "operativno jedinstvo" kada se radilo o metodama borbe protiv koronovirusa i da se to pokazalo krajnje efikasnim. Sa tim se slaže i većina Slovaka koji prema anketama sa više od 60 posto podržavaju mjere koje provodi Vlada Slovačke.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...