TAKO JE BIDEN GOVORIO O BIH: "Recite mi, zašto ne zaustavljamo agresiju Srbije koja je prešla Drinu i raspiruje genocid?"

Nakon odustajanja Bernie Sandersa od utrke za demokratsku nominaciju za američkog predsjednika, sasvim je izvjesno da će u borbi za predsjednika SAD-a na megdan aktuelnom predsjedniku Donaldu Trumpu kao kandidat Demokratske stranke izaći Joe Bide.

  • Mini market

  • 15. Apr. 2020  15. Apr. 2020

  • 2

Mnogi Bosanci i Hercegovic sa sipmpatijama dočekuju nominaciju Bidena, uzimajući u obzir da se radi o političaru koji je dobro upućen u odnose u BiH i koji je tokom rata bio dokazani prijatelj naše zemlje. 

Tako se posljednjih dana internetom širi jedan od čuvenih govora Bidena tokom rata u BiH: 

Bosanci znaju gdje hoće da budu. Oni hoće da budu slobodni. Oni će se boriti za sebe! Sve što su ikada tražili jeste:

“Podignite embargo!” Premijer Haris Silajdžić je došao nakon moje prve posjete Bosni, upitao sam ga u mom uredu sa 12 mojih kolega, svi dobri muškarci i žene su došli, demokrate i republikanci, jer se tada pričalo, znate, ako podignete embargo samo ćete pogoršati stanje tim jadnim ljudima, više ljudi će biti ubijeno! Jedan od mojih kolega, veoma važan za vanjsku politiku okupio je moje republikanske i demokratske kolege za moj konferencijski stol i kazali su istu tu stvar Silajdžiću", govorio je Biden.

Nakon toga je nastavio:

"A Silajdžić je rekao nešto što neću zaboraviti sve dok sam živ. Pogledao je u ovog senatora i rekao: “Senatore, ako ništa, učinite mi čast i privilegiju da izaberem kako da umrem. Senatore, nemojte mi slati hranu da gojite mene i moju porodicu zimi, samo da biste bili sigurni da ću biti ubijen punog stomaka. Dajte mi oružje! Dozvolite mi da se odbranim i imajte dobre milosti da dozvolite meni da izaberem kako da umrem!” I želim da dodam, ja ne tražim od vas da pošaljete ijednog američkog vojnika, ne tražim od vas da pošaljete ijednog Amerikanca, samo tražim od vas da podignete ovaj nemoralni embargo. I to je ono što je trebalo učiniti!".

Biden je nastavio u Američkom kongresu govoriti u istom tonu.

"Dva posljednja balkanska rata su tek okončana onda kada su sve strane zaključile da ne mogu postignuti ništa više na terenu nego što mogu postignuti za mirovnim stolom. Ako smo mislili da imamo moralni i nacionalni interes u povratu Emira Kuvajta na tron, vraćanju na prijesto Emira Kuvajta!? Bog mu dušu blagoslovio! Poslali smo 500 hiljada vojnika! Recite mi zašto nemamo moralnog interesa u zaustavljanju onog što je međunarodna agresija od strane Srbije koja je prešla rijeku Drinu u zemlju priznatu od UN-a i učestvuje i raspiruje genocid...”, kazao je Biden, a njegov govor iz 1994. postao viralan proteklih dana.

U sličnom tonu je govorio i 1995. nakon potpisivanja Daytonskom mirovnog sporazuma, te je tokom rata bio veliki kritičar administracije George Busha koja je bila na čelu SAD-a kada je počeo rat u našoj zemlji, ali kasnije i administracije Billa Clintona zbog toga što nisu činili dovoljno na zaustavljanju rata u BiH i zaštiti bošnjačkog stanovništva.

(D.H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...