MINISTAR DEDIĆ OBJAVIO: Vlada FBIH sutra razmatra rebalans budžeta FBiH u iznosu od 5,5 MILIJARDI KM

Vlada FBiH na sutrašnjoj će sjednici razmatrati rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 5,5 milijardi KM.

  • Vijesti

  • 15. Apr. 2020  

  • 0

Poručio je ovo u Sarajevu na današnjoj konferenciji za novinare federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, odgovarajući na upit portala Vijesti.ba.


- Ukupan iznos rebalansa FBiH je 5,5 milijardi KM. Došlo je do smanjenja na rashodovnoj strani mnogih planiranih stavki koje u današnje vrijeme nisu potrebne. Bitno je istaći da su socijalne kategorije u najvećem mogućem dijelu zaštićene i da budžet za poljoprivredu nije smanjen - ostao je na nivou koji je i planiran budžetom za ovu godinu - odgovorio nam je Dedić.

Naglasio je da poljoprivrednici u FBiH u vrijeme proljetne sjetve nemaju ograničenje kretanja, a ova odredba se odnosi i na osobe starije od 65 godina.

Dedić je podsjetio da su prije 20 dana predstavljene mjere za podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, te da se danas može reći da su one uglavnom provedene ili je u toku njihova realizacija.

- Izmjenama pravilnika ukinuli smo određena ograničenja u proizvodnjama. Sve one rokove koje smo imali propisane pravilnicima, a tiču se ažuriranja podataka naših poljoprivrednika, prolongirali smo do kraja aprila ove godine, ali isto tako i omogućili svim onim koji žele da se upišu u registre, da to i učine - naveo je Dedić.

Kao najznačajniju aktivnost Ministarstva na čijem je čelu okarakterisao je podršku proljetnoj sjetvi.

- Javni poziv je trenutno u toku za općine i gradove. Podsjećam javnost da smo za ove namjene izdvojili 9,5 miliona KM. Prema rasoploživim podacima, umjesto 2.000 poljoprivrednika koji su koristili poticaje u prošloj godini u vrijeme proljetne sjetve, taj broj će ove godine iznositi oko 17.000 - rekao je Dedić.

Uporedo s tim, priprema se i program jesenske sjetve, koji će biti značajno efikasniji i bolji nego ranijih godina.

- Danas smo također krenuli s isplatama sa federalnog nivoa za sve poljoprivredne proizvođače. Isplaćeno je oko 8 miliona KM za oko 3.500 poljoprivrednih proizvođača. Narednih dana obrađivat ćemo zahtjeve i nastaviti s isplatama, tako da mogu biti sigurni da će imati sredstva na raspolaganju za vrijeme proljetne sjetve - navodi Dedić.

Prošle sedmice s Razvojnom bankom, kako je istakao, potpisani su neophodni sporazumi i stavljena je na raspolaganje poljoprivrednicima povoljna kreditna linija za sve one koji žele povećati stočni fond ili nabaviti potrebnu opremu i mehanizaciju za bavljenje poljoprivredom.

- Na sutrašnjoj sjednici Vlade usvojit ćemo rebalans ovogodišnjeg budžeta. Pored potrebe da smanjimo sve rashode u budžetu i mnoge stavke koje smo i ukinuli, mi ćemo u sektoru poljoprivrede zadržati budžet onakav kakav je usvojen na početku godine, tako da poljoprivrednici mogu očekivati podršku za sve one mjere koje su i planirane - rekao je Dedić.

Bosna i Hercegovina, nastavlja, treba nastaviti sa povećanjem obima poljoprivredne proizvodnje, kao i sa proizvodnjom hrane, jer samo tako možemo biti manje ovisni o uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

- Danas slobodno možemo reći, kada bi se zatvorile granice, naši građani, kada su u pitanju mlijeko i mliječni proizvodi, ne bi bili zakinuti. Imamo dovoljne količine za potrebe građana FBiH - zaključio je Dedić.

(Vijesti.ba / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...