ČOVIĆ OVO NIJE OČEKIVAO: Pobuna u Hrvatskom saboru protiv doniranja 43 miliona kuna bolnici u Mostaru; Traži se povlačenje odluke

SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Nenad Stazić podsjetio je u srijedu kako je Hrvatska donirala 43 miliona kuna mostarskoj bolnici te je istakao da je solidarnost u redu, ali je krivo vrijeme jer bolnice u Hrvatskoj, kako tvrdi, "žive od kineskih donacija".

  • Regija

  • 15. Apr. 2020  15. Apr. 2020

  • 0

Solidarnost je u redu, ali sada nije pravo vrijeme za to, jer ne znamo koliko će kriza zbog korona virusa još trajati, rekao je Stazić u saborskoj raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

"Ne znam zašto svećenik u Sirobuji nije poslan u Kongo"

Predloženi zakon je dobar, ali dolazi malo prekasno, ocijenio je Stazić i dodao da bi propisane kazne trebalo udvostručiti kad se vidi koliko se ljudi ponaša neodgovorno. Kazne trebaju biti vrlo stroge i moraju vrijediti za sve, pa i za vjerske zajednice jer ako Papa može držati misu u praznoj crkvi, mogu i ostali, rekao je Stazić.

S tim u vezi naveo je slučaj svećenika u Sirobuji, u blizini Splita, koji je služio mise uprkos zabrani javnog okupljanja. "Ne znam zašto ga biskup već nije poslao u Kongo jer tamo spada", rekao je Stazić i upitao zašto se privremeno, u vrijeme koronakrize, ne suspenduju Vatikanski ugovori za koje država izdvaja milijardu kuna godišnje.

Stazić je kritikovao ministra zdravstva Vilija Beroša zato što je dopustio procesiju uoči Uskrsa na Hvaru, ocjenjujući da je to bila pogrešna odluka koja šalje krivu poruku. Upitao je hoće li biti dopušteno i tradicionalno prvomajsko okupljanje u Maksimiru.

Hrelja: Novac je potrebniji zagrebačkim bolnicama nastradalim u potresu

Silvano Hrelja (HSU) rekao je kako je na donaciju od 43 miliona kuna iz mostarske bolnice odgovoreno kako to nije neki novac. Dodao je da je Vlada trebala opozvati tu svoju odluku i taj novac preusmjeriti u zagrebačke bolnice oštećene potresom.

Da je prekršena procedura jer ministar zdravstva od osnivanja Štaba Civilne zaštite 20. februara nije bio njegov član, smatra Ranko Ostojić (SDP), koji je upozorio kako Štab nije zakonodavno tijelo i ne može donositi nezakonite odluke te da bi nezakonito ponašanje moglo imati ozbiljne posljedice.

Anka Mrak Taritaš (Glas) rekla je kako se ide u donošenje predloženih izmjena i dopuna zakona s retroaktivnom primjenom jer postoji mogućnost da neko zbog donesenih odluka podnese tužbu za naknadu štete.

Goran Aleksić (Snaga) rekao je kako od Vlade očekuje da normalizira ekonomsku situaciju uz pridržavanje sigurnosnih mjera. Ocijenio je kako je hrvatsko društvo pred kolapsom. "Čekamo lijek ili cjepivo, no u međuvremenu je život stao i društvo to ne može izdržati i imat ćemo daleko teže posljedice", upozorio je Aleksić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...