ŠEF SARAJEVSKE BERZE UVJERAVA: Na domaćem tržištu kapitala dosad bez naglog i velikog pada cijena

SASX-10, benchmark-indeks Sarajevske berze koji prati kretanje deset najvećih kompanija na domaćem tržištu, od početka godine izgubio je 14,11 posto svoje vrijednosti

  • Ekonomija

  • 16. Apr. 2020  

  • 0

Direktor Sarajevske berze (SASE) Tarik Kurbegović izjavio je za Fenu da je domaće tržište kapitala u manjoj mjeri povezano za svjetskim tržištima kapitala i da, stoga, dosad nismo iskusili velike i nagle padove cijena kakvi su zabilježeni na tim tržištima usljed krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Ukoliko se posmatraju indeksi SASE, koji su s obzirom na svoj sastav najbolji "reperi" stanja na tržištu, kako je kazao Kurbegović, imamo neujednačenu sliku.

SASX-10, benchmark-indeks Sarajevske berze koji prati kretanje deset najvećih kompanija na domaćem tržištu, od početka godine izgubio je 14,11 posto svoje vrijednosti (prema stanju 14. aprila ove godine). SASX-BBI je u istom periodu izgubio 10,20 posto svoje vrijednosti. Sa druge strane, SASX-FN, jedini indeks na SASE (a usput i rečeno, u regionu bivše Jugoslavije) koji je ponderisan netržišnom kapitalizacijom, nego fundamentalnim pokazateljima poslovanja kompanija, od početka godine porastao je za 6,87 posto. Do porasta je došlo i kod BIFX-a, indeksa koji prati kretanje cijena dionica zatvorenih investicionih fondova i to +5,32 posto. Također pozitivan je i SASX-30.

"Znači, tu imamo jednu sliku koja jeste ozbiljna, ali nije zabrinjavajuća za sada", naveo je Kurbegović.

Sa druge strane, kako je dodao, ukoliko se posmatra promet koji je ostvaren na SASE u prva 3,5 mjeseca ove godine, dolazimo do iznosa višeg od 77 miliona KM i to u situaciji kada nije bilo niti jedne emisije obveznica ili trezorskih zapisa Federacije BiH. U poređenju sa istim periodom prošle godine to predstavlja povećanje od 19,76 posto. Istovremeno je međutim došlo do pada od 21,06 posto kod broja zaključenih transakcija.

"Kada posmatramo strukturu trgovine, među top 5 emitenata po prometu se nalaze dva zatvorena investicijska fonda - ZIF Prof plus d.d. Sarajevo sa prometom od 7,75 miliona KM, te ZIF Herbos fond d.d. Mostar sa prometom od 4,6 miliona KM. Izuzimajući ZIF-ove, najveći promet je ostvaren sa dionicama Energonova d.d. Sarajevo šest miliona KM, Pretis d.d. Vogošća 4,7 miliona KM, te Uninioninvestplastika d.d. Sarajevo 4,35 miliona KM", kazao je direktora SASE.

Kurbegović je dodao da SEE Link, zajednička platforma za trgovanje berzi jugoistočne Evrope, funkcioniše u okvirima u kojima je postavljen, odnosno sa implementiranom fazom trgovine (trade phase).

"Da bi se iskoristio puni potencijal ove platforme, na čemu se trenutno radi, potrebno je uokviriti i tzv. pre-trade (otvaranje računa za kupovinu vrijednosnih papira; uplata avansa i sl.) kao i post-trade fazu (obračun i poravnanje, čuvanje vrijednosnih papira). Moramo se sjetiti da je SEE Link prije svega usluga namijenjena malim investitorima koji žele da svoj portfolio ("kolekciju vrijednosnih papira") rasporede na različita tržišta (veliki investitori za ovo već duže vrijeme koriste usluge skrbničkih banaka). U ovoj nesigurnoj situaciji nije realno očekivati da će njihov angažman uključivati i trgovinu na drugim tržištima", dodao je Kurbegović.

Napomenuo je da se saradnja sa drugim regionalnim berzama odvija na operativnom nivou, po potrebi i elektronskim načinima komunikacije.

"Živimo u interesantnim vremenima, koja nemaju premca u pogledu dinamike i sveobuhvatnosti novih dešavanja. Sve naravno zavisi od toga kada će se život i ekonomija vratiti u "normalu" i od odgovora na pitanje koja će to "normala" biti. Možda će ova kriza dovesti do toga da se više oslanjamo na sebe same, kao država, da će ljudi shvatiti da je proizvodnja ipak osnov svake ekonomije, te da ekonomija bazirana samo na uslugama ne može dugoročno opstati. Posljedično, možemo očekivati da će i domaće kompanije, koje se uspiju snaći u ovoj situaciji, početi aktivno koristiti domaće tržište kapitala za razvoj svog poslovanja", zaključio je Kurbegović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...