„POSTOJE STVARI O KOJIMA SE NE ZNA…“: Nakon Trumpa i Macron sumnjičav prema Kini…

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je u četvrtak da postoje sive zone u upravljanju koronakrizom u Kini, rekavši za Financial Times...

  • Svijet

  • 17. Apr. 2020  

  • 2

..."da postoje stvari koje su se dogodile, a o kojima se ne zna". Rezerve koje je izrazio francuski predsjednik, već su ranije iznijeli i London i Washington, dok je Rusija zauzela kinesku stranu.

"Očito ima stvari koje su se dogodile a o kojima se ne zna", rekao je Macron, nakon što je Velika Britanija u četvrtak upozorila Kinu da bi trebala odgovoriti na "teška pitanja" kada se radi o tome kako je upravljala krizom i zašto virus "nije ranije bio zaustavljen".

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Peking da je skrivao razmjere epidemije na početku u Kini te je zamrznuo američko financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zamjerajući joj se se priklonila kineskim stajalištima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom da su optužbe o dezinformiranju o koronavirusu na račun Pekinga "kontraproduktivne".

U odbranu Svjetske zdravstvene organizacije koja se našla na udaru Trumpa, stala je u četvrtak Europska unija, otvoreno izrazivši protivljenje stajalištima američkog predsjednika.

U saopćenju, šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je da je EU obećala punu potporu šefu WHO-a Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu "u ovom kritičnom trenutku".

U telefonskom razgovoru, Borrell mu je rekao kako EU smatra da se protiv pandemije koronavirusa treba nastaviti zajednički boriti, kaže se u saopćenju.

Borrell je izrazio i zabrinutost zbog američke odluke da zaustavi financiranje WHO-a i obećao pokušati mobilizirati dodatna sredstva iz drugih izvora.

Američki predsjednik u utorak je objavio kako će SAD prestati financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) zbog njezinog "lošeg upravljanja" epidemijom koronavirusa. Trump je kazao kako WHO nije ispunila svoju osnovnu dužnost i da za to mora odgovarati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...