ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA: Ruska vojska testirala raketu za uništavanje satelita, zbog OPASNE OPERACIJE cijeli svijet je zabrinut… (VIDEO)

Protekle srijede ruske su oružane snage izvele testno lansiranje rakete Nudol DA-ASAT PL-19

  • HiTec

  • 19. Apr. 2020  19. Apr. 2020

  • 1

Kratica u ovom nazivu označava "direct-ascent anti-satellite" vrstu oružja koje je usmjereno ispaljivanju sa zemlje u nisku orbitu kako bi tamo presrelo i uništilo neprijateljske satelite. O testu su Rusi izvijestili putem javne NOTAM obavijesti kojom su zrakoplovi upozoreni da će u području oko Kozmodroma Pljeseck na sjeveru Rusije biti izvedena "opasna operacija lansiranja rakete".

Javnost nije upoznata s detaljima ovog testa, no američko Zapovjedništvo svemirskih snaga (Space Command) i novoosnovane Svemirska vojska (Space Force) analizirali su njihove aktivnosti i izrazili zabrinutost ovakvim testiranjem. Navode kako ispitivanje orbitalnog oružja predstavlja rastuću prijetnju SAD-u i njihovim saveznicima u domenu svemirskog ratovanja.

Raketa je krenula na put od oko 3.000 kilometara i potom u Laptevsko more, rubno more Arktičkog okeana. Nije poznato do koje je visine raketa dospjela prije pada. Vjeruje se da ovo oružje ima maksimalni domet do čak 1.500 kilometara, te da predstavlja potencijalnu opasnost za sve satelite koji se nalaze na manjim visinama.

Ovu raketu proizvela je ruska državna kompanija Almaz-Antej specijalizirana za vojnu tehnologiju. U raznim verzijama testira se još od 2005., a aktuelna varijanta PL-19 Nudol u razvoju je i testiranju od 2014. godine. Za detekciju satelita koristi se radarom, a navodno je plan da je se može upotrijebiti i za presretanje neprijateljskih balističkih projektila kao i satelita.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...