KAKO IM SE DESILA KATASTROFA: Ova je zemlja donedavno uspješno kontrolirala epidemiju, a onda su napravili grešku i dogodila im se eksplozija zaraze…

Prije manje od mjesec dana bili su proglašeni jednom od zemalja koje su imale efikasnu reakciju na pandemiju koronavirusa

  • Svijet

  • 19. Apr. 2020  

  • 0

Izgledalo je kao da je grad- država smanjio broj slučajeva zaraze bez nametanja strogih mjera ograničenja koje su blokirale živote ljudi u drugim zemljama, piše CNN.

A onda je Singapur pogodio novi val zaraze. Od 17. aprila broj potvrđenih slučajeva Covida-19 porastao je s 266 na više od 5.900. Ako se nekima te brojke čine male u usporedbi s Italijom ili Španjolskom, treba napomenuti da Singapur ima 5,7 miliona stanovnika i ukupnu površinu od oko 700 kvadratnih kilometara, manji je od New Yorka - što zapravo znači da se radi o relativno velikom broju zaraženih po glavi stanovnika.

Šta je pošlo po zlu?

Singapur ima jednu jako veliku prednost pri borbi sa širenjem virusa koju mnoge druge veće zemlje nemaju. Ima samo jednu kopnenu granicu s Malezijom, a zračni promet je lako kontrolirati. Također, ovaj grad-država ima efikasan zdravstveni sistem i jaku policijsku kontrolu. Stoga se mnogi opravdano pitaju  - šta je pošlo po zlu?

Izgleda da odgovor leži u kombinaciji dva faktora:

a) nezabilježenim slučajevima zaraze među migrantskim radnicima koji žive u skučenim spavaonicama

b) podcjenjivanju brzine kojom se infekcija širi u gradu koji nema stroge mjere ograničenja kretanja

Živjeli su normalnim životom

U početku se činilo da Singapur kao mala otočna država vrlo dobro kontrolira epidemiju.

Uspio je obuzdati početni val zaraze. Uvezene slučajeva iz Kine stavio je u karantenu i pratio sve kontakte, sve koji su stigli zračnim putem ili koji su na neki drugi način mogli biti izloženi zarazi.

Dale Fisher, voditelj odjela infektologije na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru, rekao je da je pravi potez bio to što "Singapur nije pustio pozitivne pacijente u zajednicu".

Singapur je, naime, provodio široka testiranja i odmah izolirao sve potencijalno zarazne osobe.

"Mi želimo da se u Singapuru nastavi normalan život", napisao je Fisher prošlog mjeseca prije nego što je opet počeo rasti broj slučajeva.

"Želimo da kompanije, crkve, restorani i škole ostanu otvoreni. I uspjeli smo. Nastavit ćemo ovako sve dok ne bude cjepiva ili lijeka", dodao je.

Sve do aprila činilo se da Singapur vlada situacijom. No odjednom je došlo do značajnog porasta broja zaraženih. Izgleda da je opušteni stav Singapura funkcionirao samo dok je uspijevao zadržati infekciju izvan svojih granica.

Jednom kada se virus opet probio, proširio se velikom brzinom jer nije bilo strogih mjera ograničenja.

Nije još poznato jesu li virus ponovno donijeli migrantski radnici ili je on neko vrijeme nezabilježeno cirkulirao među građanima. No jasno je da su uvjeti u kojima radnici žive značajno ubrzali širenje virusa.

"Njihove spavaonice su bile poput tempirane bombe", napisao je Tommy Koh, singapurski odvjetnik i bivši diplomat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...