GUVERNER BANKE ZABRINUO NACIJU: Sadašnja kriza je neviđena do sada, svakih petnaest dana izolacije stanovništva izaziva...

Zbog krize izazvane korona virusom BDP Francuske će opasti za najmanje osam posto ove godine zavisno od toga koliko će vremena proteći do potpunog uspostavljanja redovne situacije, rekao je danas guverner Banke Francuske François Villeroy de Galhau
.

  • Ekonomija

  • 19. Apr. 2020  19. Apr. 2020

  • 0

"Sadašnja kriza neviđena je do sada po svojoj prirodi i snažnija je od prethodnih kriza", rekao je guverner u intervjuu za list Journal du dimanche.

"Francuska bi trebalo da zabilježi pad BDP-a od najmanje osam posto u 2020." procijenio je on.

Francuska vlada takođe sada procjenjuje da će BDP opasti osam procenata ove godine. Guverner je dodao da svakih petnaest dana izolacije stanovništva izaziva pad godišnjeg rasta od oko 1,5 procentnog poena i skoro isto toliko budžetskog deficita.

On je takodje rekao da Francuska neće odjednom da pređe u normalni oporavak kada počne ublažavanje mjera izolacije od 11. maja.

Prema njegovim riječima to će biti "drugi čin" kada treba istovremeno graditi i zdravstveno i ekonomsko povjerenje za preduzetnike kao i za zaposlene.

"Još ne znamo trajanje drugog čina do potpunog oporavka", rekao je francuski guverner.

On je ocijenio da država u velikoj mjeri amortizuje krizu, da je ogromna finansijska intervencija države apsorbovala najmanje dvije trećine šoka, i utoliko smanjila njegov uticaj na domaćinstva i preduzeća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...