DOBRO OTVORITE OČI: Evo šta će vam se dogoditi ukoliko lajkate lažnu vijest o koroni na Facebooku…

Facebook je uveo nove mjere u zaštiti od širenja dezinformacija

  • HiTec

  • 20. Apr. 2020  

  • 0

Između ostalog, Facebook će uvesti kućicu koja će se pojaviti korisnicima koji su lajkali, reagirali ili komentirali objavu koju je Facebook naknadno uklonio, a koja će ih potaknuti na posjetu web stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

Mimo toga Facebook će pokrenuti i kategoriju Get the Facts, u kojoj će biti provjereno tačne vijesti o pandemiji.

Nove mjere stižu nakon što je organizacija Avaaz objavila nepovoljan izvještaj u kojem Facebook naziva „epicentrom dezinformacija o koronavirusu“ i navodi brojne objave s opasnim zdravstvenim savjetima i lažnim vijestima.

U Facebooku su odbacili te optužbe, ustvrdivši kako su uklonili na stotine hiljada dezinformacija tokom proteklih nedjelja, kao i koliko su upozorenja na potencijalne dezinformacije imala povoljan učinak. Prema Facebookovim podacima čak 95 posto ljudi ne otvara sadržaj uz koji je objavljeno upozorenje.

Takva su upozorenja postojala i ranije, vezano uz sadržaje potencijalno vezane uz rusku promidžbu. Sadašnji pristup koji koristi „pop-up“ prozore ipak je proaktivniji, piše Verge.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...